Meny

- Voldtekt kan være et uttrykk for maktutøvelse

Voksne partimedlemmer må være seg bevisst de ulike maktforholdene når de har sosial omgang med ungdommer, mener samfunnsgeograf og kjønnsforsker Anne Bitsch. (Foto:UiO)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samfunnsgeograf og kjønnsforsker Anne Bitsch synes det er ekstra alvorlig når folkevalgte som er med på å utforme lover, ikke følger dem selv.

Samtidig som rettssaken mot Trond Birkedal er godt i gang , trekker Venstre-nestleder Helge Solum Larsen seg grunnet en voldtektsanmeldelse fra en 17 år gammel jente.

Voldtekten skal ha skjedd i Suldal natt til søndag, under partiets fylkesårsmøte.

Til ABC Nyheter sier Anne Bitsch, som gjennom sitt doktorgradsstipendiat ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning blant annet har voldtekt og maskulinitetsforskning som hovedfelt, at Venstre så langt har håndtert hendelsen på en god måte.

- Mens FrP i lignende saker har fremstått som mer nølende, har partileder Trine Skei Grande håndtert dette som en leder bør gjøre - å sørge for at vedkommende ikke fortsetter å ha tillitsverv mens det pågår en politietterforskning av en alvorlig kriminalsak.

Bitsch roser spesielt Venstre for at jenta som har anmeldt forholdet har blitt opplyst om sine rettigheter som mulig fornærmet i en straffesak.

- Et uttrykk for maktutøvelse

Av hensyn til at saken mot Solum Larsen fortsatt er under etterforskning, ønsker ikke Bitsch å spekulere for mye i hva som ligger bak den konkrete saken.

- Det er imidlertid klart med de fleste typer voldtekter at noen personer av ulike grunner er mer sårbare for overgrep - enten det er sosioøkonomisk status, alder, alkohol eller andre ting - og dermed har dårligere forutsetninger for å forhandle om sex, sier hun.

- Hvilken rolle spiller makt og posisjon i en slik sak?

- Ut fra hva man kjenner til av forskning på dømte voldtektsmenn, så er det ofte slik at den som voldtar mener å ha rett på sex. Slik sett kan voldtekten være et uttrykk for maktutøvelse.

Ungdom særlig sårbar

Ifølge straffeloven § 193 er det straffbart å misbruke et tillitsforhold for å skaffe seg sex. I utredningen som førte frem til bestemmelsen er det også påpekt at ungdommer er særlig sårbare for misbruk av slik tillitt.

-  Det er klart at det er ekstra alvorlig når folkevalgte som er med på å utforme lover ikke følger dem selv. Det sender uheldige signaler til folk flest, og internt i partiet. Signaler som partiledelsen må ta på alvor, og som politiet må følge opp på skikkelig, sier Bitsch.

Les også: Har selv opplevd overgrep - overtar

Etterlyser bevissthet

De siste årene har Norge oppleved flere overgrepssaker som involverer toppolitikere. I flere av tilfellene har ofrene vært ungdomspolitikere.

- For alle typer organisasjoner, også politiske, vil det til enhver tid vil være ulike typer maktforhold internt. Det bør voksne partimedlemmer være seg bevisst når de har sosial omgang med ungdommer. Dette er ikke bare for å forebygge overgrep, men en måte å opptre profesjonelt på som politiker, slår hun fast.

Onsdag meldte politiet at de har gjort beslag i etterforskningen av voldtekstsiktede Helge Solum Larsen, men de ønsker foreløpig ikke kommentere hva det dreier seg om.

Les også:

- Dypt tragisk

17-åring har et bra apparat rundt seg

- Det viktigste er at 17-åringen har det trygt

Les flere nyheter


Populært