Meny

Opposisjonen: - 22. juli-kommisjonen en sovepute

LEI AV Å VENTE: – Vi stortingspolitikere får stadig til svar at vi må vente på granskingsrapporten, sier Frps Per Sandberg. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen på Stortinget er kritisk til at myndighetene viser til 22. juli-kommisjonen nesten hver gang de får vanskelige spørsmål om terrorhendelsene.

– Det er blitt en trend der spørsmål blir avvist. Den trenden er jeg bekymret for, sier leder i KrF og i Stortingets 22. juli-komité, Knut Arild Hareide, til Bergens Tidende.

Avisa har gjennomgått mediearkivet Retriever og egne intervjuer og funnet ut at spørsmål om beredskap, bemanning, responstid og forebygging blir avvist med begrunnelsen at forholdene skal undersøkes av granskingskommisjonen, og at de derfor ikke kan kommenteres nå.

Les også: Ap åpner for full erstatning til terrorofrene

– Jeg forstår at det er spørsmål der det er naturlig å vente på 22. juli-kommisjonen. Men den må ikke bli brukt som unnskyldning, sier Hareide.

Venstreleder Trine Skei-Grande mener systemet er preget av engstelse, mens leder i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), kaller kommisjonen en sovepute.

– Vi har advart lenge mot at kommisjonen kan bli en sovepute mot kortsiktige tiltak og endringer som vil styrke beredskap og sikkerhet. Det er åpenbart at det er det som har skjedd. Vi stortingspolitikere får stadig til svar at vi må vente på granskingsrapporten, sier Sandberg.

Les også: 22. juli-kommisjonen ber om 9.000 svar

I september i fjor understreket Alexandra Bech Gjørv som er 22. juli-kommisjonens leder, at man ikke må vente på granskingsrapporten for å gjøre nødvendige tiltak etter 22. juli.

– Det er vanskelig for meg å kommentere om noen bevisst skyver kommisjonen foran seg, men ingen bør oppleve at vi ønsker at de skal holde ting tilbake av hensyn til oss, sier Gjørv til avisa.

Les flere nyheter

Populært