Meny

Andhøys båt krysser 60 grader sør

Jarle Andhøy på vei mot Antarktis i Yacht Nilaya. Han vil finne ut hva som skjedde med Berserk, som forsvant for ett år siden. Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jarle Andhøy krysset tirsdag 60 grader sør på vei mot Antarktis med båten Nilaya. Polarinstituttet mener han trolig ikke har tillatelse til å seile så langt sør.

Ekspedisjonslederen, som er på vei til McMurdochsundet for å finne spor av savnede Berserk, meldte til NRK tirsdag morgen at han og mannskapet hadde krysset grensa.

– De har ikke fått tillatelse fra Norge, New Zealand eller Russland. Vi kan ikke utelukke at de har fått tillatelse fra andre land, men vi regner med at landet hadde gitt seg til kjenne nå, sier direktør Jan Gunnar Winther ved Polarinstituttet til Dagbladet.

Les også: «Berserk» fikk sigar av marinen

Andhøy har imidlertid sagt at han har tillatelse fra Russland. Han beskylder også polarmyndighetene for å fokusere på formaliteter i Antarktistraktaten framfor å prøve å finne svar på hva som skjedde med Berserk.

Også Samuel Massie (19), som var med på Berserk-ekspedisjonen, samt en russer, en newzealander og en argentiner, er med på Nilaya.

Les også: New Zealands statsminister bekymret for Andhøys ferd

Denne gangen har Andhøy lagt igjen nødpeilesenderen hjemme, slik at ingen skal risikere livet i letingen hvis noe skjer med båten.

Området er mer isfylt enn vanlig på denne tiden av året. Andhøy sier til NRK at de ikke rekker å lete under vann, men vil søke på land og ved basene for å finne forhold som kan ha medvirket til at Berserk forsvant.

Les flere nyheter her

Populært