Meny

Republikanernes nominasjonsvalg i Minnesota starter tirsdag:

Far vil ha forretningsmannen - sønn vil ha krigsmotstanderen

TIL MIDTVESTEN: Nominasjonssirkuset foran høstens presidentvalg kommer i dag til den «norske» delstaten Minnesota. Greg og Matt Johnson, som er far og sønn, sverger til henholdsvis Mitt Romney og Ron Paul. Foto: Reuters/privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran nominasjonsvalget i delstaten Minnesota er norskættede Greg Johnson og sønnen i hvert fall enige om en ting: Barack Obama må byttes ut.

For mens bedriftseieren Greg (51) fester sin lit til Mitt Romney, krysser studentsønnen Matt (21) fingrene for Ron Paul.

Texaneren Paul har mange tilhengere blant unge velgere og pensjonister. Hovedbudskapet hans er ubegrenset frihet for individet, og minst mulig skatt og stat. Paul mener også at alle amerikanske soldater i utlandet skal hentes hjem og at basene verden rundt skal avvikles.

Styrken hans ligger i budskapet: Gå til krig kun når vi trenger det og slutt å bruke penger vi ikke har. Han er den eneste kandidaten som bryr seg om gjelden, krigene – narkokrigen inkludert -, tapet av sivile friheter og delstatenes rettigheter, mener Matt, som studerer økonomi i byen Mankato.

76 år gamle Paul får pepper fra sine rivaler for å være på kant med sentrale republikanske synspunkter.

Motstanderne hans kaller ham en isolasjonist som ikke tar forsvaret på alvor, og heller ikke ser alvorlig nok på Irans angivelige anstrengelser for å skaffe seg atombomben.

Svakheten hans er talene. Han fomler med ord og blir for opprømt, mener Matt.

En svakhet som ikke kan tilskrives ham, er at Det republikanske partiet har et moralproblem. De skal liksom være de mest kristne, men jeg har ikke sett en gruppe mennesker som har mindre kristne verdier. Paul ble buet på da han tok opp den gyldne regelen under en debatt; at du skal gjøre mot andre som du vil at de skal gjøre mot deg.

Pappa Greg mener i likhet med sønnen at Ron Paul har svaret på mange av pengeproblemene i landet, men han er langt fra enig i utenrikspolitikken Paul forfekter.

Ingen av kandidatene er ideelle etter mitt syn. Vi trenger en kandidat som Ronald Reagan, og ingen av dem er helt som ham. Men Mitt Romney er en som kan løse problemer, og det trenger dette landet desperat, mener Greg.

51-åringen, som bor i småbyen Plymouth, om lag 25 kilometer nordvest for storbyen Minneapolis, mener det vil være en katastrofe om Barack Obama blir gjenvalgt.

I USA er det til syvende og sist privat sektor som betaler regningene. Obama verdsetter ikke den private sektoren. De mange stimuleringpakkene hans mislyktes fordi de ikke gjorde noe for å promotere langsiktig jobbvekst, som må komme fra privat sektor. Han rammer de velstående og foreslår massive skatteøkninger på kapitalinntekter som også reduserer appetitten for risiko og etablering av nye arbeidsplasser.

Greg mener videre at USA aldri vil klare å redusere budsjettunderskuddet så lenge Obama sitter ved makten.

Samtlige republikanske kandidater har en bedre forståelse av at forbruket må begrenses for at økonomien skal vokse. Under Obama har forbruket til den føderale regjeringen økt massivt mens den svake økonomien har lagt en demper på statens inntekter. Vi er på vei mot en Hellas-aktig krise, og vi har ingen som kan redde oss.

Sønnen Matt mener Barack Obama lar seg styre av dem som har støttet ham med penger.

Obama er en stor taler, men han bryr seg ikke om folket, kun å bli gjenvalgt. Han gjør heller ikke det han sier han skal gjøre. Han ble valgt på å avslutte kriger, men han holdt seg til Bushs tidslinje i Irak og ga etter for pengedonorene. Jeg tror Obama vinner valget, men det ville vært veldig synd hvis noen andre enn Ron Paul vant, mener 21-åringen.

En ny meningsmåling gjort av The Washington Post og ABC News er dårlige nyheter for Matt og Greg. På målinger ligger Obama seks prosentpoeng foran Mitt Romney.

51 prosent av de spurte sier at de ville stemt på Barack Obama dersom det var presidentvalg nå med Mitt Romney som motkandidat. Samtidig sier 52 prosent av de spurte at de mener Obama «best forstår de økonomiske problemene folk i dette landet har», mot 37 prosent for Romney.

I en annen meningsmåling er Rick Santorum i tet med to prosentpoengs ledelse på Mitt Romney.

Santorum representerer det verste med Det republikanske partiet. Han vil gå til krig uten grunn, han ønsker ikke like rettigheter for alle, han har ingen forståelse for hvordan folk tenker og han mener verden må bøye seg for USAs ønsker, hevder Matt.

Hvordan opplever du de ulike kandidatenes valgkampanjer?

De fleste kampanjene er fulle av retorikk, men har lite innhold. De er mer opptatt av å få budskapet til å høres bra ut enn at budskapet skal være riktig eller logisk, mener studenten.

Faren Greg lar seg irritere over at de republikanske kandidatene angriper hverandre i reklamefilmer.

Jeg beundret Newt Gingrich tidligere, men jeg mistet troen da han ble negativ. Det var overraskende da han gikk fra å ha positive budskap til å angripe Romney. Jeg håper begge begynner å fokusere på sine positive budskap istedenfor å angripe hverandre i negative reklamekampanjer. Det vil føre til at den endelige kandidaten ikke får nok stemmer til å slå Obama, frykter han.

Det er ikke bare Minnesota som nå tar fatt på nominasjonsvalget. Tirsdag starter også nominasjonsprosessen i delstatene Colorado og Missouri. Lørdag innledet også Maine sin ukelange nominasjonsprosess, som blir avsluttet til helgen.

Mitt Romney har vunnet nominasjonskampen i delstatene New Hampshire, Florida og Nevada. Newt Gingrich tok seieren i Sør-Carolina, mens Rick Santorum vant det aller første nominasjonsvalget i Iowa.

For mens bedriftseieren Greg (51) fester sin lit til Mitt Romney, krysser studentsønnen Matt (21) fingrene for Ron Paul.

Den liberale texaneren Paul har mange tilhengere blant unge velgere og pensjonister. Hovedbudskapet hans er ubegrenset frihet for individet, og minst mulig skatt og stat. Paul mener også at alle amerikanske soldater i utlandet skal hentes hjem og at basene verden rundt skal avvikles.

– Fomler

– Styrken hans ligger i budskapet: Gå til krig kun når vi trenger det og slutt å bruke penger vi ikke har. Han er den eneste kandidaten som bryr seg om gjelden, krigene -narkokrigen inkludert -, tapet av sivile friheter og delstatenes rettigheter, mener Matt, som studerer økonomi i byen Mankato.

Les også: Romney vant i Nevada

76 år gamle Paul får pepper fra sine rivaler for å være på kant med sentrale republikanske synspunkter. Motstanderne hans kaller ham en isolasjonist som ikke tar forsvaret på alvor, og heller ikke ser alvorlig nok på Irans angivelige anstrengelser for å skaffe seg atombomben.

– Svakheten hans er taleegenskapene. Han fomler med ord og blir for opprømt, mener Matt.

Les også: Prostituerte vil ha Ron Paul 

– En svakhet som ikke kan tilskrives ham, er at Det republikanske partiet har et moralproblem. De skal liksom være de mest kristne, men jeg har ikke sett en gruppe mennesker som har mindre kristne verdier. Paul ble buet på da han tok opp den gyldne regelen under en debatt; at du skal gjøre mot andre som du vil at de skal gjøre mot deg.

Reagan

Pappa Greg mener i likhet med sønnen at Ron Paul har svaret på mange av pengeproblemene i landet, men han er uenig i mye av mye av politikken hans, ikke minst utenrikspolitikken. 

– Ingen av kandidatene er ideelle etter mitt syn. Vi trenger en kandidat som Ronald Reagan, og ingen av dem er helt som ham. Men Mitt Romney er en som kan løse problemer, og det trenger dette landet desperat, mener Greg. 

Les også: – 953 døde stemmer

51-åringen, som bor i småbyen Plymouth, om lag 25 kilometer nordvest for storbyen Minneapolis, mener det vil være en katastrofe om Barack Obama blir gjenvalgt. 

– I USA er det til syvende og sist privat sektor som betaler regningene. Obama verdsetter ikke den private sektoren. De mange stimuleringpakkene hans mislyktes fordi de ikke gjorde noe for å promotere langsiktig jobbvekst, som må komme fra privat sektor. Han rammer de velstående og foreslår massive skatteøkninger på kapitalinntekter som også reduserer appetitten for risiko og etablering av nye arbeidsplasser. 

Frykter Hellas-krise

Greg mener videre at USA aldri vil klare å redusere budsjettunderskuddet så lenge Obama sitter ved makten. 

– Samtlige republikanske kandidater har en bedre forståelse av at forbruket må begrenses for at økonomien skal vokse. Under Obama har forbruket til den føderale regjeringen økt massivt mens den svake økonomien har lagt en demper på statens inntekter. Vi er på vei mot en Hellas-aktig krise, og vi har ingen som kan redde oss.

Les også: – Mitt Romney fortsatt storfavoritt

Sønnen Matt mener Barack Obama lar seg styre av dem som har støttet ham med penger. 

– Obama er en stor taler, men han bryr seg ikke om folket, kun om å bli gjenvalgt. Han gjør heller ikke det han sier han skal gjøre. Han ble valgt på å avslutte kriger, men han holdt seg til Bushs tidslinje i Irak og ga etter for pengedonorene. Jeg tror Obama vinner valget, men det ville vært veldig synd hvis noen andre enn Ron Paul vant, mener 21-åringen.

Obama leder

En ny meningsmåling gjort av The Washington Post og ABC News er dårlige nyheter for Matt og Greg. På målinger ligger Obama seks prosentpoeng foran Mitt Romney. 51 prosent av de spurte sier at de ville stemt på Barack Obama dersom det var presidentvalg nå med Mitt Romney som motkandidat. Samtidig sier 52 prosent av de spurte at de mener Obama «best forstår de økonomiske problemene folk i dette landet har», mot 37 prosent for Romney.

Les også: Santorum avbrøt valgkampen 

I en annen meningsmåling er Rick Santorum i tet med to prosentpoengs ledelse på Mitt Romney. 

– Santorum representerer det verste med Det republikanske partiet. Han vil gå til krig uten grunn, han ønsker ikke like rettigheter for alle, han har ingen forståelse for hvordan folk tenker og han mener verden må bøye seg for USAs ønsker, hevder Matt.

Med unntak av Ron Paul er 21-åringen lite imponert over måten kandidatene går frem på for å overbevise velgere.

 – De fleste kampanjene er fulle av retorikk, men har lite innhold. De er mer opptatt av å få budskapet til å høres bra ut enn at budskapet skal være riktig eller logisk, mener studenten. 

Lei av negative kampanjer


Faren Greg lar seg irritere over at de republikanske kandidatene angriper hverandre i reklamefilmer fremfor å rette skytset mot Barack Obama.

Les også: Gingrich saksøkt for bruk av «Eye of the Tiger»

– Jeg beundret Newt Gingrich tidligere, men jeg mistet troen da han ble negativ. Det var overraskende da han gikk fra å ha positive budskap til å angripe Romney. Jeg håper begge begynner å fokusere på sine positive budskap istedenfor å angripe hverandre i negative reklamekampanjer. Det vil føre til at den endelige kandidaten ikke får nok stemmer til å slå Obama, frykter han. 

Det er ikke bare Minnesota som nå tar fatt på nominasjonsvalget. Tirsdag starter også nominasjonsprosessen i Colorado. I Missouri holdes det dessuten en ikke-bindende, første avstemning i nominasjonsvalget, som følges av et bindende nominasjonsvalg i midten av mars. Lørdag innledet også Maine sin ukelange nominasjonsprosess, som blir avsluttet til helgen. 

Mitt Romney har vunnet nominasjonskampen i delstatene New Hampshire, Florida og Nevada. Newt Gingrich tok seieren i Sør-Carolina, mens Rick Santorum vant det aller første nominasjonsvalget i Iowa. 

Les flere nyheter

Populært