Meny

Aksepterer observasjon i fengsel

Terrorsiktede Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet i rettssal 828 i Oslo Tinghus mandag formiddag. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye rettspsykiaterne aksepterer å observere Behring Breivik i fengselet, selv om dette ikke er «et fullgodt alternativ».

I et brev til Oslo tingrett aksepterer de to nye psykiaterne som skal vurdere Anders Behring Breivik at dette kan skje i Ila fengsel. tidligere har de insistert på at observasjonen skal skje på Dikemarks regionale sikkerhetsavdeling (RSA).

Dette fremkommer i et nytt brev fra Agnar Aspaas og Terje Tørrissen til Oslo tingrett.

For to uker siden argumenterte de to sterkt for Dikemark, noe de mente var nødvendig for å kunne observere den siktedes opptreden og samvær med andre over tid.

Les også: Rettspsykiater mener Breivik ikke framsto psykotisk

I det siste brevet, som er datert 6. februar, holder de fast med at observasjon på Dikemark vil være det beste, men aksepterer likevel at dette skjer på Ila av «sikkerhetsmessige grunner».

- I mangel av bedre alternativ finner de sakkyndige derfor å kunne anbefale at det gjennomføres observasjon etter straffeprosessloven § 167 på Ila, skriver de to.

De forutsetter at helsepersonellet får reell mulighet for løpende kontakt med Behring Breivik i observasjonstiden som de tidligere har anslått til tre-fire uker.

Les også: - Breivik har sykdommen paranoid schizofreni

Det var Oslo tingrett som ønsket nok en sakkyndigerapport om den siktedes mentale tilstand. Den første slo fast at han hadde vært psykotisk under gjerningene og at han led av «paranoid schizofreni».

De to nye sakkyndige trekker frem observasjonene deres vil bli noe hemmet av at Behring Breivik må tilbringa natta i en celle, og ikke på observasjonsenheten.

«Kameraovervåkning må ikke innebære overføring av lyd, da dette vil redusere muligheten for å oppnå samhandling».

Les også: – Breivik utviser total mangel på respekt

De sakkyndige insisterer også på å være til stede i observasjonsenheten i det omfang man finner nødvendig, uavhengig av om den siktede vil medvirke til samtaler med dem eller ikke.

Brevet avsluttes slik:

«Man kan ikke se bort fra at det under en eventuell observasjon oppstår situasjoner eller problemer som man ikke har kunnet forutsi på forhånd. Usikkerhet omkring håndtering av slike eventualiteter er større på Ila enn det som ville vært tilfelle på RSA, hvor man har innarbeidede rutiner i lokaler som faglig sett er bedre egnet».

Les flere nyheter her

Populært