Meny

Hjerteskjærende scener i Homs

Syrias president Bashar al-Assad (t.h.), som er hardt presset av et voldsomt folkeopprør, tok tirsdag imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Syrias hovedstad Damaskus. Foto: REUTERS/SANA/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av den syriske byen Homs blir skutt i grus, og innbyggerne føler seg sveket av omverdenen. Folk begraver sine døde i ly av mørket om natten, rapporterer BBC fra byen.

Det voldsomme bombardementet av Homs sentralt i Syria har pågått siden fredag kveld. BBC er til stede i byen og skildrer hvordan befolkningen forsøker å svare på granatene med trassige rop om at «Gud er størst».

Samtidig går det rykter om at regjeringen snart vil sette inn bakkestyrker.

Mange av ofrene under bombarderingen skal være sivile. En tenåring som hadde fått halve ansiktet skutt bort, var lagt inn på et behandlingssted BBC besøkte. En skrikende mor fulgte sin eneste sønn, som hadde fått sitt venstre bein ødelagt av en eksplosjon.

– Gi oss våpen! Vi kan ikke forsvare oss! skrek hun.

Begraves om natten

Flere av intervjuobjektene tør ikke vise ansiktet av frykt for hevn fra regimet.

– FN har sviktet oss. Hvem skal hjelpe oss nå? undrer en ung mann.

Les også: Syria-ambassadør: – Forferdelig situasjon

Ifølge FNs barnefond har totalt 400 barn mistet livet i Syria siden opprøret startet i mars i fjor.

Ett av dem er Nuha al-Manal i Homs som ble fulgt til graven av BBC. Av sikkerhetsgrunner skjer begravelsene om natten. Kroppen bæres forsiktig av en sammenkrøket mann i mørket og legges i en enkel grav, mens det høres skyting i bakgrunnen.

– Det vil komme mange flere slike desperate og ensomme begravelser, konstaterer BBC-journalist Paul Wood.

Les også: Nytt bombardement mot Homs

Tapstallene er svært usikre, men tirsdag oppga opposisjonsgruppen Syrian Observatory for Human Rights at 21 sivile var drept i Syria, de fleste i Homs.

Ga løfter

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møtte tirsdag Syrias president Bashar al-Assad. Russland og Kina sørget nylig for at en FN-resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria, ikke ble vedtatt i Sikkerhetsrådet.

– Syrias president forsikret om at han er helt og fullt forpliktet til å stanse voldsbruken, uavhengig av hvor den kommer fra, sa Lavrov etter møtet.

– Syria informerer Den arabiske liga om at landet er interessert i at ligaen skal fortsette sitt arbeid med en økning i antall mannskaper, sa han.

Forsikringer

Lavrov skal også ha fått forsikringer om at en ny grunnlov er ferdig, og at det nå vil bli satt en dato for en folkeavstemning, melder Reuters.

Lavrov slo også fast at Russland vil arbeide for å få en slutt på krisen med utgangspunkt i Den arabiske ligas fredsplan, som krever at Assad gir fra seg makten til sin visepresident.

– Det er klart at alle bestrebelser på å stanse volden bør følges opp med at det innledes dialog mellom alle de politiske grupperingene, sa Lavrov og presiserte at Assad er klar for dette.

Belastning

Men analytikere mener det kan bli vanskelig å finne opposisjonelle som er villige til å forhandle med regimet, all den tid den væpnede konflikten fortsetter.

Norges Syria-ambassadør Rolf Willy Hansen tror også Russland føler at Assad-regimet er blitt en belastning.

– Russerne har tilbudt seg å være vertskap for forhandlinger mellom regimet og representanter for opposisjonen i Moskva, men bare myndighetene har sagt ja. Russerne vil nok forsøke å forfølge denne ideen, sa Hansen til NTB før møtene tirsdag.

Men Hansen tror ikke det blir enkelt å få til en slik dialog.

– Forhandlinger må det bli på et eller annet tidspunkt. Men hvorvidt det følger som resultatet av en militær konfrontasjon, av at regimet kollapser eller at det frivillig gir fra seg makten og innleder dialog, er uklart. Der er alle muligheter åpne.

Les flere nyheter her

Populært