Meny

Syria-ambassadør: – Forferdelig situasjon

STORE ØDELEGGELSER og mange drepte er resultatet av regjeringsstyrkenes bombardering av deler av byen Homs sentralt i Syria de siste dagene. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimet slår hardt til mot enhver form for opposisjon. Resultatet er høyere dødstall for hver dag som går, og en forferdelig situasjon på alle måter, sier Norges Syria-ambassadør.

De siste dagene har først og fremst byen Homs sentralt i landet vært rammet av harde kamper.

– Tapstall er det helt umulig å vite noe sikkert om. Men det er ikke noen tvil om at det har vært beskytning utenfra av deler av Homs fra det som ser ut til å være artilleri. Men det ser ikke ut til å være tropper inne i byen, sier ambassadør Rolf Willy Hansen til NTB.

– Det er store ødeleggelser og mange døde. Det rapporteres om alt fra dusinvis til flere hundre, legger han til.

Egen timeplan

Ifølge Hansen er situasjonen i Syria ganske fastlåst, med et regime som står på sitt og følger sin egen timeplan. I teorien skal det legges fram en ny grunnlov og holdes folkeavstemning om denne i mars, før det blir valg til ny nasjonalforsamling.

Les også: – Noen politiske kulturer fortjener et spark i ræva

– Gitt situasjon og regimets manglende troverdighet er det vanskelig å se for seg hvordan dette skal kunne gjennomføres på en troverdig måte. Regimet har håp om at det får nok kontroll etter hvert til at ting roer seg ned igjen, men det virker ikke veldig sannsynlig, sier han.

Hansen er overrasket over hvor lenge opprøret har vart.

Blir værende

Ambassadøren forklarer at Norge er i kontakt med opposisjonelle grupper.

– Vi har løpende kontakt med folk som representerer de miljøene, sier Hansen.

Han legger til at forhandlinger før eller siden vil tvinge seg fram – enten etter en militær konfrontasjon eller ved at regimet kollapser eller går av.

Les også: Nytt bombardement mot Homs

– Regimet holder på sitt, men på et eller annet tidspunkt må noen sette seg ned og snakke sammen. Hvem og når er umulig å si, sier ambassadøren.

– Ingen av sidene er sterke nok til å fremtvinge en løsning slik det ser ut i dag.

USA stengte mandag sin ambassade i det voldsherjede Syria, og tirsdag hjemkalte både Frankrike og Italia sine ambassadører for konsultasjoner.

Norges ambassade er nå bemannet av to mot normalt fire medarbeidere, men Hansen har foreløpig ingen planer om å forlate Damaskus.

Les flere nyheter

Populært