Meny

Syria trapper opp angrepene før fredsbesøk fra Russland

SKADET I BOMBEANGREP: En skadet, syrisk jente sitter sammen med familiemedlemmer etter et bombeangrep mot nabolaget der hun bor i Homs i Syria. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrias angrep mot innbyggerne i Homs omtales nå som en massakre. Lite tyder på at myndighetene tolker Russlands veto i FN som annet enn en oppmuntring til å fortsette.

Syriske myndigheter har trappet opp angrepene på sivilbefolkning og opprørere.

Det skjer etter at Russland og Kina i helgen la ned veto mot FN-resolusjonen som skulle forsøke å få en slutt på blodbadet i landet.

Tirsdag besøker Russlands utenriksminister Sergej Lavrov Syria. Formålet skal være å overtale Syria til å innføre demokratiske tiltak som kan redusere voldshandlingene.

Dreper barn, syke og sørgende

I helgen startet Syrias president Assad et omfattende bombeangrep på byen Homs. Det rapporteres om direkte utrenskninger der soldater går inn i områdene som akkurat er bombet og dreper de som ennå er i live.

Les også: Nytt bombardement mot Homs

Til og med sykehus og begravelser skal ha blitt stormet av soldatene. Selv nekter syriske myndigheter for utrenskninger på bakkenivå.

– Det er et massivt angrep. Det er en ny massakre som skjer her. Ingen kan gå ut. Vi vet ikke hvor mange hjem som er truffet eller hvor mange som er døde, sier den syriske opprørsaktivisten Abu Abdo Alhomsy til Al Jazeera.

– Det er forferdelig

Innbyggere i Homs har lagt ut amatørvideoer på nettstedet YouTube som viser at heller ikke barn skånes i angrepene.

– Jeg har selv sett barn uten bein, og et annet barn som hadde mistet underkjeven. Det er forferdelig, sier innbygger i Homs Danny Abdul Dayem til Al Jazeera.

Utenriksminister Lavrov skal ha gitt utrykk for at han tror besøket hans kan få en slutt på krisen.

USAs president Barack Obama sier samtidig til amerikansk tv at han tror at situasjonen i Syria kan løses uten militære intervensjoner.

– De fortjener et spark i ræva

Stemningen er fortsatt svært opprørt blant medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

USAs utenriksminister Hillary Clinton gir uttrykk for at Kina og Russland nå må ta bære ansvaret for blodsutgytelsene i Syria.

– Noen politiske kulturer fortjener et spark i ræva, kommenterte Frankrikes forsvarsminister Gerard Longuet.

Les også: Frustrasjon og raseri over fastlåst Syria-konflikt

Russlands Lavrov omtaler reaksjonene fra de andre landene i Sikkerhetsrådet som «hysteriske».

Les også: Russland sterkt kritisk til Syria-reaksjoner

– Russland vil advare Syria

Fjodor Lukyanov, som er redaktør i tidsskriftet Russia in Global Affairs, tror at Lavrov nå kommer til Syria for å fortelle president Assad at han har gjort alt han kan gjøre.

«Nå er Lavrovs oppgave å fortelle Assad at dersom det ikke skjer synlige forandringer i Syria, så må han uavhengig av hvilken posisjon Russland vil ha forberede seg på eksterne militære tiltak» skriver Lukyanov.

Les også: Assads kone forsvarer undertrykkingen

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært