Meny

Birkedal nekter straffskyld for seksuell omgang

RETTSSAKEN I GANG: Rettssaken mot Trond Birkedal startet i dag i Stavanger Tingrett. Her er aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon sammen med Martin Andersen, som først meldte Birkedal til politiet. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Frp-politiker Trond Birkedal erkjenner å ha smugfilmet tenåringer mens de dusjet, men nekter for å ha hatt seksuell omgang med en 15-åring i 2008.
Fakta om Birkedal-saken:

* Ordførerkandidat for Frp i Stavanger, Trond Birkedal (31) fra Kvernevik, ble søndag 20. mars pågrepet og siktet for utuktig atferd.

* Han trakk seg umiddelbart fra alle verv i Fremskrittspartiet, inkludert som ordførerkandidat, gruppeleder i Stavanger Frp og medlem av bystyret i byen, i fylkestinget i Rogaland, Frps sentralstyre og landsstyre.

* Han er tiltalt for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt i Oslo i 2008 og for å ha filmet flere gutter mens de dusjet hjemme hos ham.

* Han er også mistenkt for ytterligere overgrep mot mindreårige.

* Saken rystet Frp da det ble kjent at personer i Frp-ledelsen, inkludert partiformann Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo, siden 2009 hadde visst at Birkedal hadde hatt seksuell omgang med et 15-årig medlem av ungdomspartiet.

* Frps landsstyre vedtok i høst nye og strengere retningslinjer for saker som gjelder seksuell trakassering og overgrep.

Da straffesaken mot Birkedal startet i Stavanger tingrett tirsdag morgen, erklærte han seg delvis skyldig i tiltalen. De mest alvorlige punktene i tiltalen gjelder tilfeller av seksuell omgang og seksuell handling med barn under 16 år.

For disse punktene erkjenner han ikke straffskyld. Birkedal er også tiltalt for å ha lurt seks gutter i alderen 15 til 17 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd foran webkamera og i flere tilfeller tatt bilder eller film av dette, og for fire tilfeller der han smugfilmet unge menn som dusjet eller badet hjemme hos ham. Ni av disse forholdene har Birkedal erkjent seg skyldig i.

Les også: Ville kastrere seksualforbrytere

Helt siden han ble pågrepet i mars i fjor har Birkedal innrømmet å ha smugfilmet unge menn i dusjen hjemme hos ham selv. Da det ble kjent at han hadde utgitt seg for å være tenåringsjenta «Mona Hoftun» på internett, la Birkedal kortene på bordet om dette også.

Les også: Frp-ledelsen må trolig vitne i Birkedal-saken

Først vitne i saken er gutten, nå 18 år gammel, som hevder at Birkedal hadde seksuell omgang med ham på Hotel Royal Christiania i Oslo en gang i siste halvdel av juli 2008. Birkedal var på den tiden formann i FpU og gutten, som da var 15 år, var med på FpUs sommerleir.

Les flere nyheter

Populært