Meny

Han skal hoppe fra 36.500 meter

PÅ REKORDJAKT: Helikopterpiloten og fallskjermhopperen Felix Baumgartner (42) skal hoppe fra 36.500 meter. Dagens rekord er på 31.000 meter, og ble satt helt tilbake i 1960. (Foto: Red Bull Photofiles)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felix Baumgartner vil slå 50 år gammel rekord, og samtidig bli den første til å bryte gjennom lydmuren i fritt fall, fra kanten av verdensrommet.

Planen til østerrikske Baumgartner er å bruke en ballong, stige til rundt 36.500 meter over havet for så å hoppe ut. Enkelt og greit.

Går alt etter planen vil han nå en toppfart på 1236 kilometer i timen, og dermed bli den første til å bryte lydmuren i fritt fall, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Les også: Utsetter hopp fra rommet

Først når han er 1500 meter over bakken skal fallskjermen løses ut, og det luftige svevet forventes å ta rundt ti minutter totalt.

- Ble saksøkt

Rekordhoppet har vært planlagt en god stund, og ble først annonsert i januar 2010.

Hoppet skulle egentlig vært gjennomført i fjor, men så ble sponsoren Red Bull saksøkt av en annen våghals som mente at Baumgartner og co hadde stjålet planene hans for et lignende hopp.

Saken endte til slutt med et forlik, og ifølge The Telegraph skal hoppet nå gjennomføres over New Mexico i august 2012.

bloggen sin skriver Baumgartner at han sliter med å finne ordene for hvor lettet, glad og motivert han er.

Tilbake i 2008 annonserte franskmannen Michel Fournier planene om å kaste seg ut fra 40.000 meter, men rekordforsøket ble aldri noe av.

Se også: Guinness-rekorder for 2011

Sunn fornuft

Baumgartner derimot har ingen planer om å trekke seg, men innrømmer at han er en smule redd. Forståelig nok.

- Jeg kjenner alltid på faren fordi det kan skje uventede krisesituasjoner. En enkelt feil kan føre til katastrofe. Man blir bekymret av å være der mennesker ikke skal være, skriver han på bloggen sin.

Målet til Baumgartner og Red Bull er å slå intet mindre enn fire rekorder: Den høyest bemannede ballongferden, og det høyeste, raskeste og lengste frifallet gjennomført av et menneske.

Frem til Baumgartner gjør ord til handling så står fortsatt amerikanske Joseph Kittinger som det raskeste menneske gjennom atmosfæren, da han i 1960 oppnådde en fart på 988 kilometer i timen fra en høyde på drøye 31.000 meter.

Kittinger står også med rekorden for høyeste oppstigning i ballong og det høyeste fallskjermhoppet, ifølge United States Air Force.

Hva Kittinger synes om at rekorden hans nå står for fall, samt mer om rekordforsøket, kan du se i videoen under.

Les også:

Så ekstremt er verdensrommet

Ferie i verdensrommet

Langrennstalenter kan få fremtid som astronauter

Les flere nyheter

Populært