Meny

– Breivik utviser total mangel på respekt

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei inn til fengslingsmøtet i tinghuset i Oslo. Foto: Lise Åserud / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik utviste en total mangel på respekt med sin høyreekstreme hilsning før fengslingsmøtet, mener AUF-er Elin Maria L'Estrange.

– En slik hilsning inngår i den hatideologien han bekjenner seg til, og må ses i samme lys som alt annet han har sagt og gjort. Når han kan gjøre dette i et rom fullt av mennesker han har voldt så mye skade, så utviser han dessuten en total mangel på respekt for ofrene og de etterlate, sier L'Estrange til NTB.

L'Estrange overlevde massakren på Utøya og var mandag til stede sammen med et 70-talls fornærmede og etterlatte i tingrettssalen der fengslingsmøtet foregikk. Hun er leder for AUF i Akershus, men understreker at hun uttaler seg som privatperson. Hun oppfattet ikke selv gesten bak veggen av pressefotografer, men så den på TV senere.

Høyreekstrem hilsen

Med et nervøst smil om munnen vendte Breivik seg mot tilhørerbenkene slo seg med knyttneven på venstresiden av brystet og rettet armen med knyttet neve ut fra kroppen.

Hilsningen «identifiserer ham klart innenfor en fascistisk tradisjon», opplyser forsker Terje Emberland ved Holocaustsenteret til TV 2.

I sitt såkalte manifest tillegger Breivik de forskjellige sidene ved hilsningen symbolikk – som styrke, ære og motstand mot marxisme – og tar avstand fra sammenligninger med Romersk honnør, Hitler-honnør og de forskjellige hvit makt-avartene av den.

Les også: Ekstremisthilsen omtalt i manifestet

Det går fram av et drøyt to minutter langt videoklipp som ble publisert på YouTube mandag kveld.

– Det var en veldig tydelig gest, og den synes jeg taler for seg selv. Det er bra at dette skjedde nå, så særlig de pårørende får et visst inntrykk av hva som vil skje under hovedforhandlingen, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, bekrefter at hilsningen var planlagt, og at det var en bevisst høyreekstrem hilsning hans klient framførte.

Krevde seg løslatt

Iført en mørk dress fikk Breivik lov til å holde en forhåndsskrevet tale hvor han på ny avviste dommerens habilitet og nektet straffskyld. Han betegnet terroraksjonen 22. juli som preventive angrep mot landsforrædere.

– De begår, eller planlegger å begå, kulturell ødeleggelse, herav dekonstruksjon av den norske etniske gruppe og dekonstruksjon av norsk kultur. Dette er det samme som etnisk rensing, sa han.

Les også: Snur alle steiner for å redusere nasjonalt traume

Oslo tingrett avsa halvannen time senere kjennelse for fortsatt varetektsfengsling i ti uker, med andre ord fram til hovedforhandlingen startet 16. april.

Det var ikke nødvendig for retten å ta stilling til sakkyndigrapporten for å forlenge fengslingen, fastslo tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten.

Oslo politidistrikt oversendte sitt forslag til tiltale til statsadvokaten mandag ettermiddag, opplyste Hatlo på en pressekonferanse. Det blir til sjuende og sist Riksadvokaten som formelt tar ut tiltale.

Forstår reaksjonen

Lippestad ga etter rettsmøtet uttrykk for forståelse for at de fornærmede reagerte på hans klients uttalelser. Utøya-overlevende Anette Davidsen (18) sier det var tøft å oppleve Anders Behring Breiviks totale mangel på anger under fengslingsmøtet.

Les også: – Tungt å se smilet hans – lettende å høre ham snakke

– Det at han kom inn og så på oss og smilte til oss på den måten han gjorde, synes jeg var veldig tungt. Han viste tydelig at han var stolt over det han har gjort, og at han ikke angrer i det hele tatt. Det gjorde sterkt inntrykk på meg at han oppførte seg så arrogant som han gjorde, sier Davidsen til NTB.

– Samtidig var det også godt å få sett ham, for han ufarliggjorde seg selv med alt han sa. Det var på veldig mange måter latterlig, og det var vanskelig å la være å flire av det han sa, sier Davidsen.

Les flere nyheter her

Populært