Meny

Snur alle steiner for å redusere nasjonalt traume

Politiet har samlet saksmappene i Breivik-saken på politihuset på Grønland i Oslo Foto: Politiet / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet etterforsker alle tenkelig sider av terrorsaken, for ikke i framtida å bli konfrontert med ubesvarte spørsmål.

Den allerede enorme mengden informasjon og beviser i terrorsaken kommer til å vokse ytterligere – også med informasjon som ikke nødvendigvis skal underbygge tiltalen mot Anders Behring Breivik.

Politiet er bevisst på at terrorsaken er et nasjonalt traume, og vil prøve å besvare alle tenkelige spørsmål om massemorderen og terrorhandlingene 22. juli, ifølge etterforskningsleder John Roger Lund i Oslo politidistrikt.

– Denne saken er av en slik karakter at vi er nødt til å snu hver eneste stein i tillegg til å bygge en solid tiltale. Samfunnet, og spesielt de fornærmede og etterlatte, skal få alle de svarene som finnes der ute, sier Lund til NTB.

Les også: Ekstremisthilsen omtalt i manifestet

Han vil avverge at politiet i framtida blir konfrontert med spørsmål om «hvorfor etterforsket dere ikke det eller det». Etterforskningen oppgave er også å besvare hvordan Breivik kunne gjennomføre terrorhandlingene uten at samfunnet på noe tidspunkt oppdaget ham, understreker Lund.

Enorm bevismengde

Politiet har enorme mengder bevismateriale i terrorsaken, deriblant 60.000 timer videomateriale, 6.000 beslag og 1.500 vitneavhør. Etterforskningslederen og politiadvokat Christian Hatlo karakteriserer etterforskningen som «vanvittig utfordrende» på grunn av bevisomfanget.

– Etterforskningspapirene består nå av 77 ringpermer, der hver enkelt perm består av rundt 500 sider. Det enorme omfanget utgjør en stor utfordring i etterforskningen, sier Lund.

Les også: – Tungt å se smilet hans – lettende å høre ham snakke

Blant dem som var i Oslo 22. juli er totalt 926 personer avhørt, mens 495 fornærmede på Utøya er blitt avhørt. Det skal også være flere som er avhørt i forbindelse med Utøya, men politiet hadde mandag ikke noe endelig tall.

Breivik selv er avhørt 27 ganger i til sammen 170 timer. I kommende avhør skal blant annet det angivelige møtet i England, der Breivik påståtte motstandsgruppe ble stiftet, ettergås nærmere. Nye avhør skal tas allerede denne uka.

Nye avhør om reisene

– Jeg kan ikke gå i detaljer om dette, fordi vi ikke er ferdige med å avhøre ham om disse temaene. Det blir dessuten opp til statsadvokatene å be om nye etterforskningsskritt nå som forslaget til tiltale er oversendt dem, sier Lund.

Når det gjelder fysiske bevis er det gjort rundt 6.000 beslag, derav 2.800 beslag på den siktedes bosted og beslag av 294 mobiltelefoner på Utøya.

Les også: Fryktet terrorbombe skjult i Breiviks kropp

Det er ikke framkommet opplysninger i saken som avviker fra de grove trekke i det politiet har avdekket av Breiviks bevegelser og sosiale kontakt så langt.

– Mange av de elektroniske beslagene fra Utøya er fuktskadet, men vi har tatt sikkerhetskopi av alt. Arbeidet med å gå gjennom dette materiale vil ikke være ferdig innen rettssaken, sier Lund.

Etterforskningen har så langt ikke gitt grunnlag for å sikte andre personer som har hatt kontakt med Breivik på en eller annen måte, ifølge Lund.

Hatlo understreker overfor NTB at dette er noe den videre etterforskningen skal avklare og at han ikke utelukker nye siktelser i saken for folk som har hatt en mer perifer karakter. Men ingen ting tyder på at det er medvirkere.

Les flere nyheter her

Populært