Meny

– Tungt å se smilet hans – lettende å høre ham snakke

Utøya-overlevende Anette Davidsen (t.v.) synes det var tungt å se hvor arrogant og lite angrende Anders Behring Breivik fremsto under fengslingsmøtet mandag. Sammen med Helene Georgsen (t.h.) var hun til stede på fengslingsmøtet mandag. Begge jentene er fra Hadsel i Nordland. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utøya-overlevende Anette Davidsen (18) sier det var tøft å oppleve Anders Behring Breiviks totale mangel på anger under fengslingsmøtet mandag.

– Det at han kom inn og så på oss og smilte til oss på den måten han gjorde, synes jeg var veldig tungt. Han viste tydelig at han var stolt over det han har gjort, og at han ikke angrer i det hele tatt. Det gjorde sterkt inntrykk på meg at han oppførte seg så arrogant, sier Davidsen til NTB.

Totalt 103 fornærmede, inkludert verger, hadde akkreditert seg til mandagens fengslingsmøte, langt flere enn under forrige åpne rettsmøte i november i fjor.

Les også: Ekstremisthilsen omtalt i manifestet

Mange har oppgitt at de ville være til stede nå for å forberede seg mentalt til rettssaken som starter 16. april.

– Samtidig var det også godt å få sett ham, for han ufarliggjorde seg selv med alt han sa. Det var så latterlig, og det var faktisk vanskelig å la være å flire, sier Davidsen, som er nyvalgt leder av Nordland AUF.

Flere ganger under rettsmøtet brøt de fornærmede ut i latter over utsagn fra Breivik.

Takket Lippestad

Anette Davidsen hadde sammen med venninnen, Helene Georgsen (17), tatt turen fra Vesterålen til Oslo for å være til stede under rettsmøtet. Begge jentene var spent på hvordan de ville reagere på å se ham.

Les også: Tilhørerne lo av Breivik

Det siste Helene Georgsen så av Breivik på Utøya var at han skjøt etter henne mens hun svømte for livet fra øya. Da Breivik kom inn i rettssalen fikk Georgsen en sterk første reaksjon. Hun er likevel glad for at hun var til stede.

– Jeg har vært mye redd etter Utøya. Det kjenner jeg er borte nå. Jeg trenger ikke gå rundt og tenke på det mer, nå har jeg fått en slags avslutning, sier hun.

Etter rettsmøtet gikk hun bort til Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, og takket ham for måten han utfører forsvarerjobben på.

Lippestad ga henne råd om å forberede seg godt til hovedforhandlingene og søke hjelp fra gode bistandsadvokater.

Var på samme ferje

Leder av AUF i Oppland, Ingrid Marie Vaag Endrerud (18) fra Gjøvik, satt på samme ferje som Anders Behring Breivik på vei ut til Utøya. Hun reddet livet ved å gjemme seg i en bergsprekk på nordvesttuppen av øya.

Hun er glad hun var til stede under mandagens fengslingsmøte.

– Nå har jeg sittet i den faktiske salen, og jeg har fått se ham i øynene. Da føler jeg at jeg kan ha et mer avslappet forhold til selve rettergangen, at jeg ikke føler at jeg må dra inn for å få sett ham, fordi jeg kanskje trenger det for ettertiden, sier hun.

Khamshajiny Gunaratnam, tidligere leder av Oslo AUF, beskriver på bloggen sin hvordan hun først gjemte seg på en utedo på Utøya, før hun løp videre til bryggen og til slutt tok avgjørelsen om å svømme fra øya.

– Det viktigste for meg ved å være til stede her, er å se at rettssystemet fungerer. Personlig er jeg her også for å erkjenne det som har skjedd og bli minnet litt på det. Det er også godt å se ham sitte der helt uten makt, samtidig som han får den bistanden han har krav på, sier Gunaratnam.

De to AUF-erne mener Breivik ufarliggjorde seg selv med sine utsagn i retten.

– Han fortsetter å bekrefte at hans virkelighetsoppfatning ikke er i samsvar med virkeligheten, rett og slett, sier Gunaratnam.

Les flere nyheter her

Populært