Meny

Måtte på røntgen før første rettsmøte:

Fryktet terrorbombe skjult i Breiviks kropp

Den terrorsiktede ble sendt til røntgen før første rettsmøte 25. juli. Politiet fryktet at han hadde en bombe som kunne fjerndetoneres skjult i kroppen. Foto. Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natta før Anders Behring Breivik første gang ble fremstilt i retten, var han til røntgenundersøkelse. Politiet fryktet en fjernstyrt bombe i kroppen hans.

En fjernstyrt bombe skjult i kroppen var et av politiets skrekkscenarier da Anders Behring Breivik første gang skulle fremstilles for retten.

En risikovurdering konkluderte med at den siktede kunne ha skjult en «avfyringsinnrettning i kroppen» som kunne utløses på avstand, fremkommer det i en politirapport som ABC Nyheter kjenner innholdet av.

Les også: Ekstremisthilsen omtalt i manifestet

Det omtales ikke hvordan dette scenarioet har fremkommet eller om man frykter at massemorderen har svelget innretningen eller om den skal være opererert inn i kroppen.

Men midt på natta - klokken 02.10 - fraktes han til Ullevål universitetssykehus og til røntgen. Undersøkelsen er ferdig klokken 03.30, heter det i rapporten.

Klokken 13.00 samme mandag fremstilles han bak lukkede dører første gang i rettssal 828 i Oslo tinghus, samme sted som han også var mandag denne uken.

Fjerndetonering

Røntgenundersøkelsen finner sted bare tre dager etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya. Som kjent hevdet han da at han var en av tre celler, og det er fortsatt stor usikkerhet om han har eksterne medhjelpere.

Les også: Tilhørerne lo av Breivik

I forkant av røntgenundersøkelsen mente en at risikovurderingen hadde konkludert med at «en av mulighetene som ble sannsynliggjort var fjerneavfyring av sprengstoff».

«For å forsikre oss om at det ikke forelå noen mulighet for at siktede hadde skjult en eller annen avfyringsinnrettning i kroppen ble det besluttet at det det skulle gjennomføres en røntgenundersøkelse», heter det i politiets rapport.

Skjult på siktede

Den siktede 32-åringen ble fraktet til sykehuset med hjelp fra Beredskapstroppen som hadde ansvar for sikring og fremstilling av mannen som har erkjent å ha drept 77 mennesker i en bombeeksplosjon og på Utøya.

Les også: – Tungt å se smilet hans – lettende å høre ham snakke

De tjenestemennene som var med på undersøkelsen, konkluderer med at det ikke ble funnet noe mistenkelig skjult i den siktedes kropp.

De fant ingen «mistenkelige gjenstander skjult på siktede»

Les flere nyheter her

Populært