Meny

Ekstremisthilsen omtalt i manifestet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han ble ført inn til fengslingsmøtet mandag forsøkte Anders Behring Breivik å gjøre en slags hilsen med knyttede never. Denne omtaler han også i sitt «manifest».
Advokat Geir Lippestad bekrefter overfor VG Nett at Breivik ønsket å utføre «en slags høyreekstrem hilsen».


- Han viste en slags høyreekstrem hilsen, men jeg vet ikke noe mer om den, sier Lippestad til VG Nett.

Se hilsenen her

- Det er et forsøk på å heve høyrearmen i en variant av en romersk hilsen, som blir gjort vanskelig av at han er iført håndjern, sier folklorist Kristian A. Bjørkelo til ABC Nyheter. Han har høyreekstremisme som et av sine spesialfelt.

- Det er jo veldig europeisk og passer til drømmen disse typene har om «det sterke europeiske riket».

«Tempelridder»

Forfatter av boka Det mørke nettet Øyvind Strømmen har satt seg dypt inn i de såkalte «kontrajihadistiske miljøene», og sporer deres røtter tilbake til fascismen. Han gjør ABC Nyheter oppmerksom på at «hilsenen» er omtalt i Breiviks såkalte manifest «2083». Der heter det blant annet:

«Den militære hilsenen til PCCTS, Tempelridderne, er den knyttede nevens hilsen».
 

Les også: Tilhørerne lo av Breivik

Folklorist Kristian A. Bjørkelo. Foto: Privat.Folklorist Kristian A. Bjørkelo. Foto: Privat.

Breivik går videre til å forklare hvordan hilsenen skal utføres, på samme måte som han forsøkte å gjøre i retten mandag.

- Ikke nazistisk

I teksten avviser Breivik at hilsenen har noe å gjøre med «hvit makt»-hilsener eller «den romerske hilsenen» (som blant annet fascistene og nazistene benyttet seg av i mellomkrigstiden og under andre verdenskrig).

- Ja, han knytter neven for å distansere seg fra nazismen. Men det er like fullt en vulgarisering av den romerske hilsenen. Noe som ikke er så uvanlig, sier Bjørkelo.

- Dette er en del av Breiviks mytedannelse. Han hevder å være del av en Tempelriddergruppering. Dette tror jeg er tøv, sier Strømmen.

Han mener Breivik forsøker å fremstille seg selv i en slags helterolle.

- Dette kan leses i en slik sammenheng, sier han.

Les flere nyheter

Populært