Meny

Diskuterer overgrepsskandalene

Pave Benedikt XVI ser ut mot Petersplassen i Roma fra et vindu i Vatikanet. Den katolske kirke har samlet 100 biskoper og andre kirkeledere for å diskutere de mange overgrepsskandalene. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katolske ledere fra 100 land har samlet seg i Roma for å diskutere pedofiliskandalene som har rammet den katolske kirke, og hvordan man kan hindre nye overgrep i å skje.

Biskoper fra 100 land og ledere for 33 religiøse ordener skal i fire dager prøve å komme fram til tiltak som kan hindre at nye seksuelle overgrep mot barn blir begått. Norge er representert ved pater Pål Bratbak fra Oslo katolske bispedømme.

Til stede på møtet er også Vatikanets egen anklager i overgrepssaker, Charles Scicluna. Det er også ett av ofrene, irske Marie Collins, som ble misbrukt av en katolsk prest under oppveksten.

Symposiet har fått navnet «Mot helbredelse og fornyelse». Men flere organisasjoner og støttegrupper for ofre for overgrep kritiserer konferansen.

– Du kan ha så mange symposier du vil. Men hvorfor setter de ikke heller i gang en konstruktiv debatt? spør Roberto Mirabile, leder for den italienske støttegruppen La Caramella Buona.

Den katolske kirken har opprettet en egen organisasjon som jobber med å finne tiltak mot overgrep. Organisasjonen har bedt bispemøtene i samtlige land som har en katolsk kirke, om å være med på å utarbeide retningslinjer for hvordan bekjempe overgrep mot barn, og understreker at dette ikke bare er et problem i vestlige land.

Men Vatikanet sier enkelte land har problemer med å få formulert slike retningslinjer på grunn av «kulturelle forskjeller» om hva overgrep mot barn faktisk innebærer.

Les også:

To overgrep i den katoslke kirke i Sverige

- Snart flere katolikker enn muslimer i Norge

Pedo-razzia mot den katolske kirke

Den katolske kirke krevde 1,2 millioner for mye

Les flere nyheter

Populært