Meny

Foran EØS-møte fredag:

Island stopper omstridt datalagrings-direktiv i EØS

Hver samtale: EUs datalagringsdirektiv pålegger alle land å lagre opplysninger om hver en samtale, hver en epost. Foto: Colorbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innføring av EUs datalagringsdirektiv står på dagsorden fredag for å bli innlemmet i norsk lov gjennom EØS-avtalen. Men igjen vil Island forhindre det.
Omstridt datalagringsdirektiv:

* Terror: Datalagringsdirektivet, DLD, ble vedtatt i EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York, Madrid og London.

* EØS-tvang: Regjeringen har kommet fram til  EØS-relevant, noe som normalt betyr at det skal innlemmes i norsk lov. Norge har som EØS-land vetorett. Denne valgte stortingsflertallet å ikke bruke. 

* Direktivet er omstridt i mange land, og i Norge har regjeringspartiene SV og Sp skrevet inn sin motstand i Soria Moria-II. Ap trenger dermed Høyres støtte i Stortinget.

* Omstridt: Motstanderne hevder at en eventuell gevinst for politiet ikke veier opp for svekkelsen av personvernet. Tilhengerne sier direktivet er et viktig redskap for politiet i kampen mot kriminalitet.

* Lagrer: Direktivet krever at trafikkdata, altså når kontakt ble gjort og med hvem, skal lagres mellom seks og 24 måneder. Innholdet i mobilsamtaler og e-poster skal ikke lagres.

(Kilde: NTB)

For andre gang prøver EU å få Norge, Island og Liechtenstein til å overta deres omstridte direktiv om lagring av data om alle borgeres telefon- og datatrafikk.

På møtet i den såkalte EØS-komiteen kommende fredag står direktivet med den ugjennomtrengelige tittelen

«Europaparlaments og rådsdirektiv 2006/24/EF av 15. mars 2006 om lagring av opplysninger som genereres eller behandles i forbindelse med levering av offentlig tilgjengelige elektroniske kommunikasjonstjenester eller av offentlige kommunikasjonsnett, og om endring av direktiv 2002/58/EF (vedlegg XI SD gr1)»,

i debatten populært kalt DLD, på dagsordenen.

I Norge godtok et snaut flertall på Stortinget i april i fjor å godta direktivet.

I regjering er SV og Sp imot det, mens Høyre og Fremskrittspartiet er splittet.

Setter foten ned

Men i EØS må alle vedtak være samstemte. Og da EØS-komiteen 2. desember i fjor skulle innlemme DLD i EØS, satte islendingene foten ned.

Les: Datalagring stoppet i EØS-møte

Nå bekrefter lederen for utenrikskomiteen i det islandske Alltinget, Arni Thor Sigurdsson, at Island heller ikke denne gangen vil slippe DLD gjennom.

- Vi er ikke ferdige med behandlingen i utenrikskomiteen og har bedt utenriksdepartementet å sørge for at saken ikke kommer opp nå, sier Sigurdsson til ABC Nyheter.

- Utenfor EØS?

- Utenrikskomiteen har forbehold om datalagringdsirektivet DLD er EØS-relevant. Og vårt statlige organ for personvern har bedt om utsettelse for å vurdere virkningene, forteller Sigurdsson, som tilhører regjeringspartiet De venstregrønne (SVs søsterparti).

Les også: Advarer mot nettovervåking

I Norge har stortingsflertallet bestemt at DLD skal innføres i norsk lovverk senest 1. juli 2012.

Det skjer samtidig som EU selv gjennomgår direktivet med henblikk på en revisjon av det i løpet av 2012.

Vil vente på EU-revisjon

- Vi har funnet ut at det er forbehold i flere EU-land også, sier Sigurdsson.

- EU gjennomgår jo DLD nå. Det naturlige ville vært å avvente EUs revisjon før vi vurderer å ta DLD inn i EØS-avtalen, sier Arni Thor Sigurdsson.

- Vi i Alltinget må ta den tid vi trenger for å vurdere dette, legger han til.

Les også: Regjeringen sier ja til datalagringsdirektivet.

Les flere nyheter her

Populært