Meny

Tilhørerne lo av Breivik - hilste med håndjern da han kom inn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik erkjente handlingene, men krevde å slippe fri. Tilhørerne svarte ham med hånlatter.
Fakta om fengslingsmøter for Breivik

* 6. februar holdes det siste fengslingsmøte for Anders Behring Breivik før rettssaken mot ham starter 16. april.

* Politiet ber om 12 nye uker i varetekt, men ingen ytterligere restriksjoner.

*Møtet er det andre som er åpent for fornærmede, publikum og presse. 103 etterlatte og overlevende, inkludert verger, har meldt at de vil overvære møtet. 23 bistandsadvokater skal også være til stede.

*163 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert. Dette inkluderer flere toneangivende utenlandske medier, inkludert britiske BBC, tyske Der Spiegel og ARD, Radio France og Spanske RNE. Internasjonale nyhetsbyråer som Reuters, AP, AFP og Bloomberg News vil også dekke fengslingen. 24 norske medier ønsker å dekke møtet.

*Breivik har denne gangen sagt ja til bli fotografert i forbindelse med fengslingsmøtet.

Tidligere fengslingsmøter:

* 25. juli: Anders Behring Breivik ble i Oslo tingrett varetektsfengslet i åtte uker og ilagt fullstendig isolasjon i fire uker. Loven gir bare adgang til å isolere i maksimalt to uker ved første fengslingsmøte. Oslo tingrett innrømmet senere at det var blitt begått en feil. Kjennelsen ble imidlertid ikke anket. Fengslingsmøtet var lukket.

* 19. august: Fire nye uker med isolasjon. Fengslingsmøtet var lukket.

* 19. september: Åtte nye uker i varetekt med brev- og besøksforbud. Fire nye uker med isolasjon. Oslo tingrett ønsket at fengslingsmøtet skulle gå for åpne dører, men politiet anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett som ga dem medhold i å lukke dørene for presse og publikum.

* 17. november. Isolasjonsmøte. Politiet valgte å ikke be om forlenget isolasjon for Breivik. Det ville åpne for at Breivik ikke lenger fikk møte i retten under fremtidige fengslingsmøter. Nye regler fra 1. september åpner for å nekte en siktet å møte i egne fengslingsmøter av ressurshensyn.

* Foran neste fengslingsmøte 14. november ba politiet om at Breivik skulle forklare seg via videolink fra Ila fengsel. Politiet fikk medhold i tingretten og lagmannsretten, men forsvarerne til Breivik anket saken helt til Høyesterett og fikk medhold rett før fengslingsmøtet.

* Høyesterett mener tingretten og lagmannsretten hadde tolket punktet om isolasjon feil, og pekte på at siden Breivik sitter på høyeste sikringsnivå i fengselet uten kontakt med andre, så er han de facto-isolert. Videolink-bestemmelsen kan kun brukes når den siktede ikke er ilagt isolasjon – formelt eller de facto.

* 14. november: Første møte hvor pårørende, publikum og presse fikk være til stede. Breivik fikk 12 nye uker i varetekt. Fire av dem med fortsatt medieforbud. Åtte av dem med brev- og besøkskontroll. Politiet vurderte å anke mediedelen av kjennelsen, men endte med ikke å gjøre det.

(Kilde:NTB)

RETTSSAL 828 (ABC NYHETER): I dag møtte Anders Behring Breivik for andre gang offentligheten etter at han 22. juli tok livet av 77 mennesker i Oslo sentrum og på Utøya.

Dette er det siste fengslingsmøtet før rettssaken mot ham starter 16. april.

Se video: Breivik smilte til fotografene

Kl 12.41: - Jeg er kjenner handlingene, sier Bering Breivik som samtidig ikke erkjente straffeskyld.

Dommeren ga ham så ett minutt til å forklare dette. Behring Breivik kom da med en tirade mot Arbeiderpartiet og ga uttrykk for sine politiske meninger.

Spredd latter fra salen mens han utroper seg til ridder og en del av det norske urfolk.

- Vi vil kjempe mot landsforræderne i Arbeiderpartiet.

Han kaller drapene «defensive angrep», foretatt i nødverge.

- Jeg krever at dere løslater meg umiddelbart!

Det utløste høylytt latter fra de pårørende, ofrene og de etterlatte.

Kl 12.49: Aktor, politijurist Christian Hatlo ba om tolv nye uker i varetekt, og mente det var stor fare for gjentagelser. Han la også til at vilkårene for bruk av «utilregnelighet» var til stede.

- Det ønskes fengsling frem til hovedforhandlingen starter, sa Hatlo.

Statsadvokaten vil i dag få overlevert politiets innstilling i saken, og Hatlo mente derfor fremdriften ville holde.

På spørsmål sa han at tiltalen er ventet i februar/ mars.

Kl 12.53: Forsvareren Lippestad får ordet.

- Det er helt klart spørsmål om utilregnelighet i denne saken, sa han og ba om at siktede derfor ikke skulle fengsles.

Han viste til sakkyndigerklæringen som viser at siktede var utilregnelig den 22. juli.

- Siktede har begjært seg løslatt og som hans advokat må jeg gjøre det samme.

kl 12:54: Dommeren opplyser at den vil komme med sin kjennelse klokken halv tre.

- Du vil få formidlet denne i fengsel, sa hun til den siktede.

Kl 12.55: Behring Breivik ba om lov til å kommentere sakkyndigrapporten som han beskriver som «latterlig» og at han forbereder en kronikk om dette.

Han skulle komme tilbake til dette, sa han etter at dommeren avviste en videre utdypning av temaet.

Kl 12:57: Retten heves.

Se video: Breivik på vei til tingretten

På forhånd hadde Oslo tingrett opphevet referatforbudet under dette fengslingsmøtet. Under forrige fengslingsmøte, 14. november i fjor, valgte retten å oppheve referatforbudet i etterkant.

Denne gangen hadde VG anmodet retten om en forhåndsoppheving av forbudet.

- Breivik vil si noe

103 etterlatte og overlevende, inkludert verger, var akkreditert til fengslingsmøtet.

Det er langt flere enn under forrige fengslingsmøte som var første rettsmøte som ble åpnet for fornærmede, publikum og presse.

– Det flere har sagt til meg, er at de vil se ham nå for å mentalt forberede seg på rettssaken, sier Trond Blattmann, leder i støttegruppa etter 22. juli, til NTB.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) skal, ifølge sine forsvarere, ha forberedt en tale han vil holde under fengslingsmøtet, til tross for at han kontant ble stanset av dommeren sist gang, da han ba om å få si noen ord til de etterlatte og overlevende i salen.

– Han forbereder seg til å si noe om skyldspørsmålet. Hva det er i detalj, vet jeg ikke noe om, uttalte forsvarer Geir Lippestad før helgen.

Trenger å se ham

Utøya-overlevende Anette Davidsen (18) og Helene Georgsen (17) reiste i helgen helt fra Hadsel i Vesterålen til Oslo for å kunne være til stede under fengslingsmøtet.

– Jeg har behov for å se ham, for å skjønne at han ikke er farlig lenger. Så slipper jeg å være så redd for det lenger. For meg blir det å være til stede også en viktig del av forberedelsene til rettssaken, som jeg tror vil bli veldig psykisk krevende for mange av oss, sier Davidsen til NTB.

– Jeg er spent, og jeg har veldig blandede følelser for å skulle se ham igjen. Men jeg kjenner at det er viktig for meg å få se at han er tatt, for å innse at det aldri vil skje igjen. Det er viktig for meg for å komme videre, sier Helene Georgsen.

Det siste hun husker av Breivik fra Utøya er at han skjøt etter henne og en gruppe andre ungdommer mens de svømte for livet fra øya.

Både Davidsen og Georgsen kom fysisk uskadd fra skytemassakren under AUFs sommerleir, hvor 69 personer ble drept og et stort antall skadd.

Les også: Breivik ville bombe NRK, VG og Aftenposten

Ber om 12 nye uker

I dette fengslingsmøtet ber påtalemyndighetene om 12 nye uker i varetekt, men ingen ytterligere restriksjoner for den siktede.

Dette er det andre møtet som er åpent for fornærmede, publikum og presse. 103 etterlatte og overlevende, inkludert verger, har meldt at de vil overvære møtet. 23 bistandsadvokater skal også være til stede.

163 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert.

Les også:

Breivik kan ha kopiert voldsfilm

Her er Breivik minutter etter arrestasjonen

Breivik innlagt til observasjon som fireåring


Les flere nyheter

Populært