Meny

Nytt bombardement mot Homs

Det er rapportert om nye sammenstøt mellom syriske regjeringssoldater, og opprørstyrker. Her fra fredagens demonstrasjon mot president Bashar al-Assad i byen Binsh.(Foto: REUTERS/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske styrker startet mandag morgen en ny offensiv mot byen Homs. Minst 50 mennesker er drept, ifølge syriske aktivistkilder.

– Det er forferdelig her. Raketter faller. Det er voldsomme eksplosjoner som ryster bygninger. Vi vet ikke riktig hva vi skal gjøre, sier en beboer i Homs til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Catherine al-Talli i organisasjonen Syrian National Council har aktivister i byen meldt om minst 50 drepte, de fleste sivile syrere.

– Regimet handler som om det er immunt mot internasjonale inngrep og har frie hender til å bruke vold mot folket, sier Talli.

Arabiske nyhetskanaler sendte mandag direkte fra Homs. Det ble hørt eksplosjoner i byen, og røyk steg opp fra flere bygninger.

En oljerørledning som forsyner et stort raffineri i Homs, ble ødelagt i en eksplosjon i bydelen Bab Amro.

Mandagens bombardement kommer etter at mer enn 200 mennesker ifølge aktivistkilder ble drept i en offensiv mot bydelen Khalidiya i Homs fredag.

Desertører angrep kontrollpost

Tre offiserer ble drept og 19 soldater tatt til fange da syriske desertører angrep en militær kontrollpost i det nordøstlige Syria natt til mandag, melder en syrisk menneskerettighetsgruppe.

Angrepet skal ha funnet sted i landsbyen Al-Bara i Idlib-regionen. Ingen av angriperne skal ha blitt såret, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Militærposten skal ha blitt fullstendig ødelagt i angrepet, ifølge organisasjonen.

Les også: Frustrasjon og raseri over fastlåst Syria-konflikt

Kina forsvarer veto

Kina forsvarer sin beslutning om å nedlegge veto mot en FN-resolusjon om fordømmelse av Syria, og avviser at landet beskytter det syriske regimet.

Kina aksepterer ikke USAs beskyldninger om at Kina beskytter det syriske regimet, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Liu Weimin mandag.

– Kina har ingen egeninteresse i spørsmålet om Syria. Vi beskytter ingen, sier Liu.

Kina opprettholder lov og rett i saken, ifølge talsmannen.

Lørdag nedla Kina og Russland begge veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om fordømmelse av syriske myndigheters vold mot demonstranter.

Statlig presse i Kina forsvarte mandag beslutningen.

«Simpelthen å støtte én part og presse den andre kan se ut som en måte å gå fram på for å få utviklingen til å ta en positiv vending, men i virkeligheten er det å plante røttene til en ny katastrofe», skriver Kommunistpartiets avis Folkets dagblad. «Den nåværende situasjonen i Syria er svært sammensatt», understreker avisa i en kommentar.

Les også: Syrere trygler om hjelp

Kritiserer Iran for taushet

Tyrkia kom søndag med hard kritikk av Iran for landets taushet om undertrykkingen av opposisjonen i Syria.

– Jeg henvender meg til den islamske republikken Iran: Jeg vet ikke om dere er verdig betegnelsen islamsk. Har dere sagt et eneste ord om det som foregår i Syria, sa visestatsminister Bülent Arinc på et møte i regjeringspartiet AKP i Bursa.

Iran er Syrias nærmeste allierte i Midtøsten, og motstandere av regimet i Syria har beskyldt Iran for å støtte opp under president Bashar al-Assads voldelige offensiv mot protestene som har feid over landet siden mars i fjor, og som har kostet så mange som 6.000 mennesker livet.

Arinc kalte helgens artilleriangrep mot Homs, der 200 mennesker kan ha blitt drept, en massakre, og han oppfordret andre arabiske land til å protestere.Tyrkia, som tidligere var en nær alliert av naboen Syria, har stått i første rekke i de internasjonale protestene mot regimet og har tatt imot mange syriske flyktninger.

Les også: Frykter fremtiden etter veto i FN


Les flere nyheter

Populært