Meny

Manning avgjorde igjen

Eli Manning med trofeet etter å ha ført New York Giants til seier over New England Patriots i superbowl søndag. (Foto: Mike Segar, SCANPIX/Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eli Manning og New York Giants vant superbowl mot Tom Brady og New England Patriots med touchdown i siste minutt, akkurat som for fire år siden.

Manning fikk ballen med 3.46 minutter igjen å spille, og med 17-15-ledelse til Patriots. I løpet av ni spill førte han laget 88 yards tvers over banen, og Ahmad Bradshaw avsluttet med å løpe inn ballen fra 6 yards.

Det var en merkelig scoring. Patriots lot rett og slett Giants score, ettersom laget var så nær målsonen at det uansett ville tatt ledelsen med et trepoengspark. I stedet for å la motstanderen bruke opp de siste sekundene og gjort et comeback umulig, åpnet Patriots forsvaret og lot Bradshaw spasere gjennom før han bokstavelig satte seg ned til sekspoengeren som skulle avgjøre finalen.

Brady og Patriots hadde dermed 57 sekunder og én timeout på å slå tilbake. Favoritten måtte gjøre touchdown for å vinne, og spenningen ble utløst først da Bradys desperasjonspasning fra midtstreken med fem sekunder igjen på klokka falt ned i målsonen mens spillere fra begge lag forgjeves forsøkte å gripe den.

I 2008 hadde Patriots vunnet alle 18 kamper i grunnserie og sluttspill før Manning og Giants avgjorde superbowl med et touchdown i kampens siste minutt. I år skulle laget revansjere seg, men i stedet gjentok historien seg.

Eksklusivt

På stadion der storebror Peyton Manning har vært superstjerne i nesten halvannet tiår tok ofte undervurderte Eli en triumf som plasserer ham i den svært eksklusive klubben av quarterbacker som ikke bare har vunnet superbowl to ganger, men som er kåret til finalens mest verdifulle spiller to ganger.

– Det spiller ingen rolle hvor det skjer. Det føles bare godt å vinne superbowl, sa Eli Manning.

Patriots fikk en trang start, og Giants scoret alle de ni poengene i første periode. Brady fikk gjøre bare ett spill i de første 11 minuttene, og det ga motstanderen to poeng da han fra egen målsone kastet ballen uten adresse og ble straffet for det. Manning satte på sin side superbowlrekord ved å treffe med sine ni første pasninger, og et kast til Victor Cruz ordnet 9-0-ledelse.

Brady og Patriots slo snart tilbake. Selv om Giants dominerte første halvdel, var det Patriots som ledet da Madonna inntok arenaen til halvtidsshowet. To poenggivende angrep avsluttet av Stephen Gostkowskis trepoengspark og Bradys touchdownpasning til Danny Woodhead sørget for det.

Patriots økte ledelsen til 17-9 bare 3.35 minutter ut i annen halvdel, da Brady fant Aaron Hernandez med en touchdownpasning, men så var det jevnt slutt. De 12 siste poengene i kampen ble scoret av Giants.

Comeback

To trepoengspark fra Lawrence Tynes sørget for at det var bare to poeng mellom lagene foran siste periode, og der regisserte Manning enda et comeback. Patriots hadde flere sjanser til å punktere kampen. Flere ganger mistet Patriots-spillere gode pasninger fra Brady, og dermed fikk Giants sjansen til et siste angrep.

Mario Manningham viste Patriots hvordan det gjøres da han tok imot flere Manning-pasninger i situasjoner hvor alt sto på spill. Giants greide å ta seg inn i sonen til Patriots mens sekundene tikket ned mot null, og til sist fant Patriots-trener Bill Belichick at det lureste var å la motstanderen score.

Brady, som i løpet av finalen satte superbowlrekord med 16 vellykte pasninger på rad, kunne blitt helt ved å føre laget sitt til vinnerpoengene, men for annen gang kom han til kort mot Manning og Giants. Han tangerte rekorden ved å starte som quarterback i superbowl for femte gang, men greide ikke å tangere rekorden til Joe Montana og Terry Bradshaw på fire seirer.

– I pausen sa jeg til mine spillere at vi kan bedre enn dette. De var enige, og vi kom til annen halvdel med mer energi. Resten er historie, sa Giants-trener Tom Coughlin.

Mot slutten av grunnserien var han i ferd med å miste jobben, da laget hadde like mange tap som seirer. Giants snek seg med til sluttspill med seier i de to siste kampene, og fire sluttspillseirer senere er laget konge på haugen i NFL.

Les også:

Superbowl for «slappe» menn

Bilreklamene hele USA ser under Superbowl

Skal vinne Superbowl med Guds hjelp

Les flere nyheter

Populært