Meny

Obama vil unngå angrep på Iran

Barack Obama må drive brannslukking etter noen vel friske utspill fra forsvarsminister Leon Panetta.(Foto: Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama sier et angrep på Iran er svært risikabelt, og at han ikke ønsker mer konflikt i det oljeproduserende området.

I et intervju med TV-kanalen NBC søndag sa Obama også at han ikke tror at Israel ennå har tatt noen beslutning om å angripe Irans atominstallasjoner.

Obama gjorde det klart at han foretrekker å angripe problemet med diplomatiske midler.

– Enhver type militær aktivitet inne i Persiagolfen er destabiliserende og får store virkninger for oss. Det kan få stor effekt på oljeprisene. Vi har fortsatt styrker i Afghanistan, som er nabo til Iran. Så vår foretrukne løsning er diplomatisk, sa han.

Han forsøkte samtidig å berolige opinionen i USA ved å si at han ikke tror Iran har intensjoner om eller kapasitet til å angripe USA.

Uttalelsene til Obama støttet opp under en advarsel fra Tyrkia om at et militært angrep på Iran som Israel truer med, ville være en katastrofe for regionen.

Støtter Israel

Obama gjorde det samtidig klart at USA står last og brast sammen med Israel som har rett til å være bekymret for hvilke planer regimet i Iran måtte ha når det gjelder atomvåpen.

– Min første prioritet er USAs sikkerhet, men også Israels sikkerhet, og vi skal sørge for å jobbe sammen med Israel på dette, forhåpentlig gjennom diplomati, sa han.

Obama mener at Iran føler virkningene av de tøffere sanksjonene som er innført av verdenssamfunnet. Men han sier også at han ikke vil ta noen alternativer av bordet, inkludert en væpnet aksjon.

– Jeg har vært svært klar på at vi skal gjøre alt som er i vår makt for å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen og utløser et atomkappløp i regionen, sa han.

Les også: Panetta tror Israel kan angripe Iran i løpet av våren

Iran truer

Iranske ledere har reagert skarpt på spekulasjoner om at Israel kan komme til å bombe landet i løpet av få måneder, og truer med å slå tilbake mot ethvert land som går til angrep mot den islamske republikken.

Iran står fast på at deres atomprogram utelukkende har som formål å produsere kraft, ikke våpen. Men beslutningen om å overføre anriking av uran til en bunker i fjellet, og motviljen mot å slippe IAEAs inspektører til, har fyrt opp under mistanken om at de har planer om å produsere atomvåpen.

Les også: Iran advarer USA

Advarer mot angrep

Både Tyrkia og Qatar, som begge er naboer av Iran, ba søndag vestlige land om å gjøre mer for å forhandle fram en løsning på konflikten.

På sikkerhetskonferansen i München sa den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu at et angrep ville være en katastrofe. Han mener konflikten kan løses på noen dager om det er politisk vilje og gjensidig tillit.

Qatars viseutenriksminister Khalid Mohamed al-Attiyah sier også at et angrep ikke er en løsning.

– Jeg mener av vi med våre allierte og venner i Vesten bør åpne opp for en seriøs dialog med iranerne for å komme ut av dette dilemmaet, sa han.

Les også: Iransk nøtt for USA og Israel

Nervøsitet

Spekulasjonene om at Israel planlegger et angrep tok for alvor av da den israelske eksperten på etterretning Ronen Bergman skrev i New York Times at Israel ville angripe i år.

Senere økte nervøsiteten i Washington da Israels forsvarsminister Ehud Barak sa at «den som sier senere, kan ende opp med å være for sen».

Til slutt gikk alarmen da David Ignatius i Washington Post skrev at forsvarsminister Leon Panetta tror det er stor sannsynlighet for at et israelsk angrep vil skje i april, mai eller juni.

Han skrev at både Panetta og Obama hadde gjort det klart for Israel at USA er imot et militært angrep.

Noen analytikere mener imidlertid at Israel bløffer og lar det henge i lufta at et angrep ligger i kortene for å presse fram hardere sanksjoner mot Iran.

Uansett har saken igjen avdekket splittelsen mellom Obama og statsminister Benjamin Netanyahu, en konflikt som kan komme fram i lyset igjen når Netanyahu neste måned besøker Washington.

Les også:

Obama mener verden er samlet mot Iran

Stadig kjøligere mellom Iran og Vesten

Iran vil ha Obama

Les flere nyheter

Populært