Meny

Slik finner du riktig håndverker

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unngå konflikter og dårlig utført arbeid, gjør en grundig jobb med å finne en dyktig og seriøs håndverker.

Uansett om du skal bygge nytt, eller pusse opp, bør du gjøre forarbeidet - altså jobben med å finne frem til håndverker - grundig.

Begynn med å forhøre deg litt med familie, venner og bekjente om de vet om noen flinke håndverkere eller håndverkerfirmaer som de har hatt god erfaring med.

Referanser

Spør både hvordan arbeidet ble utført, om jobben ble gjort til avtalt til - og også hvordan prisen på tjenestene var.

Dersom du ikke får noen gode tips ved å snakke med folk, bør du søke på nettet etter håndverkere i ditt nærområde, eventuelt sjekke i Ditt Distrikt-katologen for eksempel.

Tre anbud

Når du har funnet frem til noen gode kandidater i ditt område, begynner jobben med å velge ut den du vil benytte deg av.

Det anbefales å hente inn minst tre anbud, slik at man får en får en ganske god oversikt over markedsprisen. Anbudet du henter inn bør inneholde pris, oppdragsbeskrivelse, materialer og tidsramme.

I dag er denne jobben gjort litt lettere for forbrukere, i og med at det finnnes flere anbudstjenester på nettet.

Her finner du noen anbudstjenester:

anbudstorget.no

FINN oppdrag

mittoppdrag.no

riksanbud.no

mittanbud.no

Seriøsitet og fagkompetanse

Når du har innhentet anbudene, må du gjøre jobben med å sjekke seriøsiteten til håndverkeren eller håndverkerfirmaet.

Du kan for eksempel google håndverkerfirmaet du finner, for å se om du kan finne noen omtaler eller referanser fra personer som har brukt dem.

Merk deg at referansene håndverkerfirmaet har på en eventuell egen hjemmeside trolig er plukket ut nettopp fordi de er positive og til fordel for firmaet.

På nettsidene og i registrene under har du gode muligheter til å finne ut en del om  og kompetansen til firmaet eller håndverkeren:

Brønnøysundregistrene: Er firmaet registrert her, kan du sjekke om firmaet er konkurs (søk på organisasjonsnummeret).

Mesterregisteret: Du bør også sjekke om håndverkeren er en fagperson. Dette kan du finne ut av i Mesterregisteret.

Direktoratet for Byggkvalitet: Her kan du finne ut om håndverkeren har sentral godkjenning, noe som vil si at firmaet slipper å søke om lokal ansvarsrett i hvert enkelt byggeprosjekt.

Godkjente våtromsbedrifter: Skal du pusse opp badet, er det anbefalt at du bruker et firma som har forpliktet seg til å følge byggebransjens våtromsnorme. Du finner en slik liste på nettsidene til fagrådet for våtrom.

Les mer om håndverkerkontrakt og betaling her
Populært