Meny

Spesialenheten skal undersøke 22. juli-lekkasjer

Statsadvokat Svein Holden er blant dem som reagerte på at bilder av Anders Behring Breivik like etter pågripelsen 22. juli ble lekket til mediene fredag. Han skal være aktor under rettssaken mot Breivik. Foto: Morten Holm (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialenheten for politisaker vil undersøke hvordan flere av politiets dokumenter i terrorsaken er blitt lekket til mediene.

Det har siden sakkyndigrapporten ble offentliggjort i slutten av november vært flere lekkasjer til mediene. Fredag publiserte dessuten flere medier politiets bilder av Anders Behring Breivik like etter pågripelsen på Utøya, men det er uklart hvordan bildene havnet hos pressen.

– Vi registrerer at flere medier nå trykker disse bildene og vi synes det er uheldig, sa statsadvokat Svein Holden i en kommentar til TV 2 fredag.

Les også: Breivik sjekket bombeplassen

Spesialenheten har nå besluttet å granske lekkasjene, melder Aftenposten.

– Jeg kan bekrefte at vi i dag iverksetter undersøkelser av saken. Jeg begynner med å ta en samtale med politiledelsen for en klargjøring fra deres side. Så vil jeg vurdere om vi setter i gang etterforskning av politiet, sier Jan Egil Presthus, leder av Spesialenheten for politisaker.

Bistandsadvokatene

Det har vært spekulert i hvorvidt lekkasjene til mediene kan ha kommet fra bistandsadvokatene i saken.

De nye politibildene av Breivik ble publisert i nettavisene fredag, kun få timer etter at politiet hadde sendt ut nytt bevismateriale til de over 170 bistandsadvokatene i saken.

Les også: Innlagt til observasjon som fireåring

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier hun er glad politiet nå vil undersøke saken.

– Bistandsadvokatene er lei av alltid å bli beskyldt for å stå bak lekkasjene, derfor er det fint at politiet nå vil gå i seg selv for å se om de selv står bak lekkasjer, sier hun.

Brev

Larsen fikk i forrige uke en e-post fra en journalist i VG der det kom fram at avisen hadde fått tak i åstedsbilder som ingen bistandsadvokat hadde fått. Journalisten kontaktet Larsen for å få varslet pårørende til ofrene og overlevende.

På bakgrunn av dette skrev Larsen og hennes kolleger Siv Hallgren og Frode Elgesem et brev til riksadvokat Tor-Aksel Busch, statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden samt politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt.

Les også: Her er Anders Behring Breivik minutter etter arrestasjonen

«Vi ber om en snarlig redegjørelse på hvilken informasjon politiet/påtalemyndighet besitter ad omfanget av lekkasjene, og anmoder under enhver omstendighet om rask etterforskning av forholdet ...», heter det i brevet.

Også avhør av Utøya-overlevende er blitt lekket til pressen, og ifølge politiet har mange vitner i saken trukket seg etter at mediene begynte å gjengi avhør.

AUF, Arbeiderpartiet og Støttegruppen for 22. juli er blant dem som har uttalt seg kritisk til lekkasjene og bedt politiet etterforske saken.

Les også:

- Breivik vil si noe om skyldspørsmålet

- Filmen har flere fellestrekk med 22/7

– Breivik ville bombe Aftenposten, NRK og VG

Breivik sier ja til fotografering

Les flere nyheter her

Populært