Meny

Niinistö blir Finlands president

Sauli Niinistö fra det konservative Samlingspartiet avga sin stemme på en skole i Espoo i Finland søndag. Foto: Sari Gustafsson (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sauli Niinistö fra det konservative Samlingspartiet blir Finlands nye president. De grønnes kandidat gratulerte motstanderen med seieren søndag kveld.

Resultatet av forhåndsstemmene ble kunngjort kort tid etter at valglokalene stengte søndag kveld og ga Niinistö et klart forsprang på Pekka Haavisto fra De grønne. I alt 36 prosent av velgerne hadde avgitt forhåndsstemmer før andre runde av det finske presidentvalget.

Ikke lang tid etter at de første tallene ble offentliggjort, erkjente Haavisto valgnederlag under en direktesending på finsk TV.

Les også: Fotballpresidenten, den grønne homsen og drittsekken

– Bedre enn ventet

Da over 90 prosent av stemmene var talt opp hadde Niinistö fått i overkant av 63 prosent av stemmene, mens motkandidaten fikk nærmere 37 prosent.

– Jeg er fornøyd. Det ble bedre enn jeg hadde ventet, sa en tydelig lettet Niinistö under YLEs direktesending.

Like etter ble han oppringt av avtroppende president Tarja Halonen, som også ville gratulere med seieren. For seks år siden var de to motstandere i presidentvalget.

Les også: Konservativ seier i finsk presidentvalg - grønn kandidat videre

Valgets taper virket heller ikke altfor skuffet søndag kveld.

– Jeg startet med 5 prosent og siden har alt skjedd veldig fort. På et halvår har vi kommet så langt som dette. Jeg er veldig fornøyd med resultatet selv om det ikke var nok, sa Haavisto.

Kald valgdag

Til tross for at en bitende kulde hadde lagt seg over landet på valgdagen, kom det en jevn strøm av velgere til valglokalene. Enkelte steder var det ned mot 30 minusgrader.

Valgdeltakelsen i valgets andre runde ble 69 prosent, mens den i første valgomgang var på 72,8 prosent. Frammøtet var imidlertid noe høyere for seks år siden, da 77,2 prosent av velgerne avga sine stemmer i andre runde.

Les også: Denne mannen kan bli Finlands neste president

Ved årets valg var det om lag 4,4 millioner stemmeberettigede.

Niinistö har hatt en solid ledelse også på meningsmålingene før valget, med en oppslutning på litt over 60 prosent.

Økonomisk erfaring

63 år gamle Niinistö har tidligere vært finansminister, og mange finner håper hans erfaring vil komme til nytte i håndteringen av gjeldskrisen i eurosonen.

Den ti år yngre Haavisto har størst oppslutning blant de unge. At han er åpent homofil og lever i partnerskap, blir møtt med skepsis fra eldre og mer konservative finner, ifølge analytikere.

Finlands sittende president Tarja Halonen er svært populær, men kunne ikke stille til gjenvalg siden hun allerede har sittet i to perioder.

Les også:

 

Forfatter: - Tusen finske barn døde i fangeleir i 1918

Finlands utenriksminister: - I beste fall virker ikke euro-pakten


Les flere nyheter her

Populært