Meny

Frustrasjon og raseri over fastlåst Syria-konflikt

Den arabiske Liga, her ved generalsekretær Nabil Elaraby, tror fortsatt det er mulig å finne en løsning på krisen i Syria. Foto: Mohamed Abd El-Ghany (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens uroen fortsetter i Syria, sliter verdenssamfunnet med å enes om en felles strategi. Norge er spent på Russlands Syria-planer.
Fakta om krisen i Syria:

* De første demonstrasjonene mot president Bashar al-Assads regime startet 15. mars i fjor.

* Ifølge FN er over 5.400 mennesker drept i uroen. Ifølge regimet er over 2.000 medlemmer av sikkerhetsstyrkene drept.

* EU, USA og Den arabiske liga har innført sanksjoner mot presidenten og hans regime.

* Syriske opposisjonsgrupper har gått sammen i Det syriske nasjonalrådet.

* Regimet undertegnet i desember en fredsplan fra Den arabiske liga og gikk med på å slippe observatører inn i landet. Planen innebærer løslatelse av politiske fanger, tilbaketrekking av hæren fra flere byer og forhandlinger med opposisjonen.

* Volden har siden økt i styrke, og 28. januar besluttet Den arabiske liga å stanse observatørstyrkens arbeid.

* Russland og Kina la lørdag ned veto mot en FN-resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria.

Reaksjonene brer om seg etter at Russland og Kina brukte vetoretten for å hindre Sikkerhetsrådet i å vedta en resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria.

– Det som skjedde i FN, var en parodi, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton og lovet en ytterligere skjerping av sanksjonene mot Syria.

Også Tyrkia og arabiske land sluttet seg søndag til kritikken mot vetobruken.

Reaksjonene brer om seg etter at Russland og Kina brukte vetoretten for å hindre Sikkerhetsrådet i å vedta en resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria.

Les også: Frykter fremtiden etter veto i FN

– Det som skjedde i FN, var en parodi, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München søndag og lovet en ytterligere skjerping av sanksjonene mot Syria.

Også Tyrkia og arabiske land sluttet seg søndag til kritikken mot vetobruken.

– Dessverre viste gårsdagen i FN at den kalde krigens logikk fortsetter, sa den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu.

Russisk plan?

Tirsdag drar Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til Syria. Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) er spent på om han har med seg en egen fredsplan for landet.

– Det kan være at Lavrov har med seg noe i kofferten som kan snu det som i dag ikke ser bra ut, til et russisk initiativ, sier Eide til NTB fra München.

– Ethvert fornuftig initiativ som kan bevege dette, vil være positivt, så må man selvfølgelig se på innholdet før man eventuelt gir det støtte, legger han til og mener Tyrkias utenriksminister har «et godt poeng».

Les også: FN uten svar på Syria-vold

Vil kutte båndene

Tunisia oppfordrer alle land til å kutte sine diplomatiske forbindelser med Syria, slik tunisierne selv har gjort.

– Det syriske folk venter ikke på lange uttalelser fra omverdenen nå, de venter på handling, sa den tunisiske statsministeren Hammadi Jebali i München søndag.

Samtidig samlet Den arabiske liga seg til et ekstraordinært møte i Kairo. Ligaen sier den vil fortsette arbeidet med å samle støtte til sin fredsplan for Syria.

– Vetobruken endrer ikke det faktum at det er stor internasjonal støtte til løsningsforslagene fra Den arabiske liga, sa generalsekretær Nabil Elaraby.

Les også: Syrere trygler om hjelp

– Ingen kompromissvilje

Russiske myndigheter sier avstemningen mislyktes fordi vestlige land ikke ville inngå kompromiss.

– De som sto bak utkastet til Syria-resolusjonen, gjorde dessverre ingen ekstra innsats for å komme til enighet, tvitret statssekretær Gennadij Gatilov om ordkrigen søndag.

Russland ville ikke stemme for det foreliggende utkastet til resolusjon fordi landet mente utkastet ikke stilte samme krav til opposisjonen i Syria som til regimet i Damaskus. Syria er Russlands viktigste allierte i Midtøsten.

Usikker fremtid

Den syriske opposisjonen frykter for fremtiden etter vetoet i FN.

– Syrere og andre over hele verden hadde håpet at Sikkerhetsrådet ville vedta en streng resolusjon som sterkt fordømmer de kriminelle handlingene til det syriske regimet, grusomhetene mot sivile som går ustraffet hen, og folkemordet som regimet påfører hele familier, heter det i en uttalelse fra opposisjonsgruppen Syrias nasjonale råd (SNC).

Les også: Barn blir torturert i Syria

Ifølge opposisjonen ble over 260 mennesker drept i granatangrep i byen Homs natt til lørdag, men opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Stormet ambassader

Gjennom hele helgen var det demonstrasjoner ved flere syriske og russiske ambassader. I den libyske hovedstaden Tripoli tok demonstranter seg inn i den russiske ambassaden, fjernet det russiske flagget erstattet det med det nye syriske flagget, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: - Syrias fall er uungåelig

Utenfor den russiske ambassaden i Beirut i Libanon demonstrerte folk mot Syria, Russland og Kina, mens andre viste sin støtte til det syriske regimet like ved. Natt til søndag stormet demonstranter Syrias ambassade i Canberra. Fredag og natt til lørdag angrep demonstranter også Syrias ambassader i London, Berlin, Kairo og Kuwait.

Les også:

- Nærmere 60 drept i Syria

Forbereder FN-slag om Syria

200 rasende demonstranter stormet Syrias ambassade

Ligaen planlegger maktoverføring i Syria


Les flere nyheter her

Populært