Meny

Lippestad: - Breivik vil si noe om skyldspørsmålet

Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad sier at hans klient akter å si noe om skyldspørsmålet, men vet ikke hva det eventuelt er i detalj. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langt flere fornærmede i terrorsaken ønsker å se Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet mandag sammenlignet med forrige møte. De fleste kommer for å forberede seg psykisk på rettssaken.
Fengslingsmøter for Anders Behring Breivik

* 6. februar avholdes det siste fengslingsmøte av Anders Behring Breivik før rettssaken mot ham starter 16. april.

* Politiet ber om 12 nye uker i varetekt, men ingen ytterligere restriksjoner.

*Møtet er det andre som er åpent for fornærmede, publikum og presse. 103 etterlatte og overlevende, inkludert verger, har meldt at de vil overvære møtet. 23 bistandsadvokater skal også være til stede.

*163 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert til å følge fengslingsmøtet. Dette inkluderer flere toneangivende utenlandske medier, inkludert britiske BBC, tyske Der Spiegel og ARD, Radio France og Spanske RNE. Flere internasjonale nyhetsbyråer som Reuters, AP, AFP og Bloomberg News vil også dekke fengslingen. 24 norske medier ønsker å dekke møtet.

*Breivik har denne gangen sagt ja til bli fotografert i forbindelse med fengslingsmøtet.

Tidligere fengslingsmøter:

* 25. juni: Anders Behring Breivik ble i Oslo tingrett varetektsfengslet i åtte uker og ilagt fullstendig isolasjon i fire uker. Loven gir bare adgang til å isolere i maksimalt to uker ved første fengslingsmøte. Oslo tingrett innrømmet senere at det var blitt begått en feil. Kjennelsen ble imidlertid ikke anket. Fengslingsmøtet var lukket.

* 19. august: Fire nye uker med isolasjon. Fengslingsmøtet var lukket.

* 19. september: Åtte nye uker i varetekt med brev- og besøksforbud. Fire nye uker med isolasjon. Oslo tingrett ønsket at fengslingsmøtet skulle gå for åpne dører, men politiet anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett som ga dem medhold i å lukke dørene for presse og publikum.

* 17. november. Isolasjonsmøte. Politiet valgte å ikke be om forlenget isolasjon for Breivik. Det ville åpne for at Breivik ikke lenger fikk møte i retten under fremtidige fengslingsmøter. Nye regler fra 1. september åpner for å nekte en siktet å møte i egne fengslingsmøter av ressurshensyn.

* Foran neste fengslingsmøte 14. november ba politiet om at Breivik skulle forklare seg via videolink fra Ila fengsel. Politiet fikk medhold i tingretten og lagmannsretten, men forsvarerne til Breivik anket saken helt til Høyesterett og fikk medhold rett før fengslingsmøtet.

* Høyesterett mener tingretten og lagmannsretten hadde tolket punktet om isolasjon feil, og pekte på at siden Breivik sitter på høyeste sikringsnivå i fengselet uten kontakt med andre, så er han de facto-isolert. Videolink-bestemmelsen kan kun brukes når den siktede ikke er ilagt isolasjon – formelt eller de facto.

* 14. november: Første møte hvor pårørende, publikum og presse fikk være til stede. Breivik fikk 12 nye uker i varetekt. Fire av dem med fortsatt medieforbud. Åtte av dem med brev- og besøkskontroll. Politiet vurderte å anke mediedelen av kjennelsen, men endte med ikke å gjøre det.

(Kilde:NTB)

103 etterlatte og overlevende, inkludert verger, har denne gangen akkreditert seg til fengslingsmøtet. Det er langt flere enn under forrige fengslingsmøte, 14. november i fjor, som var det første rettsmøtet i saken som ble åpnet for fornærmede, publikum og presse.

– Det flere har sagt til meg, er at de vil se ham nå for å mentalt forberede seg på rettssaken, sier Trond Blattmann, leder i støttegruppa etter 22. juli, til NTB.

Blattmann sier støttegruppen i utgangspunktet skulle ønske at rettsmøtene fortsatt var lukket, fordi den massive mediedekningen rundt dem oppleves veldig belastende for mange av de berørte.

Trenger å se ham

Utøya-overlevende Anette Davidsen (18) og Helene Georgsen (17) reiste i helgen helt fra Hadsel i Vesterålen til Oslo for å kunne være til stede under fengslingsmøtet.

– Jeg har behov for å se ham, for å skjønne at han ikke er farlig lenger. Så slipper jeg å være så redd for det lenger. For meg blir det å være til stede også en viktig del av forberedelsene til rettssaken, som jeg tror vil bli veldig psykisk krevende for mange av oss, sier Davidsen til NTB.

– Jeg er spent, og jeg har veldig blandede følelser for å skulle se ham igjen. Men jeg kjenner at det er viktig for meg å få se at han er tatt, for å innse at det aldri vil skje igjen. Det er viktig for meg for å komme videre, sier Helene Georgsen.

Det siste hun husker av Breivik fra Utøya er at han skjøt etter henne og en gruppe andre ungdommer mens de svømte for livet fra øya.

Både Davidsen og Georgsen kom fysisk uskadd fra skytemassakren under AUFs sommerleir, hvor 69 personer ble drept og et stort antall skadd.

Les også: Breivik ville bombe NRK, VG og Aftenposten

Drar utenlands

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier hennes klienter oppgir ulike motiv for å være til stede mandag.

– Jeg tror at alle som er ofre i denne saken, har et behov for på et eller annet tidspunkt å få se den personen som gjorde dette her. For noen blir det som en slags generalprøve, de vil forberede seg til hovedforhandlingene, andre igjen tenker de skal se ham nå, og så reiser de til utlandet når saken starter, forteller Larsen.

Larsen forteller at hun før forrige fengslingsmøte frarådet sine klienter å være til stede, men at hun denne gangen har fristilt dem i større grad.

– Det er siste mulighet til å se ham før hovedforhandlingene, og jeg har bedt dem veie for og imot. Det kan være riktig og til hjelp for noen å se ham, og ikke minst for å bli forberedt på det voldsomme medieoppbudet og styret rundt denne saken. Men for andre kan det bli en ekstra belastning som de ikke trenger nå. En av mine klienter som valgte å se ham sist, fikk en kraftig reaksjon i etterkant, forteller hun.

Les også: Breivik vil kunne fotograferes før fengslingsmøtet

Vil holde tale

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) skal, ifølge sine forsvarere, være i ferd med å forberede en tale han vil holde under fengslingsmøtet, til tross for at han kontant ble stanset av dommeren sist gang, da han ba om å få si noen ord til de etterlatte og overlevende i salen.

– Han forbereder seg til å si noe om skyldspørsmålet. Hva det er i detalj, vet jeg ikke noe om, uttalte forsvarer Geir Lippestad før helgen.

Breivik har erkjent å ha stått bak terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, hvor 77 personer mistet livet, men han har aldri erkjent straffskyld. Dette begrunner han med at han anser at han er i krig mot det han kaller multikulturalismen og islamiseringen av Europa.

Les også:

Breivik kan ha kopiert voldsfilm

Her er Breivik minutter etter arrestasjonen

Breivik innlagt til observasjon som fireåring

Les flere nyheter

Populært