Meny

Romney vant i Nevada

Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney vant republikanernes nominasjonsprosess i Nevada.(Foto: Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitt Romney vant som ventet republikanernes nominasjonsprosess i Nevada med god margin. Men hans argeste rival, Newt Gingrich, nekter å gi opp.

I forkant av Nevada-valget, ble Romney spådd en lett seier av ekspertene. Og de fikk ganske så rett.

Da 43 prosent av stemmene var talt opp, hadde Romney sikret seg 42,5 prosent oppslutning og amerikanske medier utropte ham til seierherre.

Romneys hardeste utfordrer Newt Gingrich hadde fått 26,2 prosent, mens Ron Paul hadde 18,4 prosent og Rick Santorum hadde 13 prosent.

Resultatet ser dermed ut til å være ikke så langt unna valgdagsmålinger, som spådde nærmere 50 prosent oppslutning for Romney og rundt 25 prosent for Gingrich.

Avgjort

Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier tror at det hele er avgjort og at Romney blir republikanernes presidentkandidat til høsten.

– Det er veldig vanskelig å se noe som kan stikke kjepper i Romneys hjul nå. Hvis man ser på kalenderen for nominasjonsvalg, penger, organisasjon og støtte, ser det ut til at løpet er kjørt, sa Melby til NTB før helgen.

Selv om han gikk på et nytt tap, understreker Gingrich at han ikke vil gi opp kampen, men fortsette helt fram til Republikanernes landsmøte i august, der partiets presidentkandidat formelt blir utnevnt.

– Jeg er kandidat til å bli USAs president, og jeg vil fortsatt være kandidat til å bli USAs president, sa han på sin valgvake i Las Vegas.

Les også: Gingrich saksøkt for bruk av «Eye of the Tiger»

Mangler penger

Men Gingrich-kampanjen har ikke på langt nær så mye penger som som Romneys.

Romney har en anslått formue på rundt 1,5 milliarder kroner, og Melby tviler på om Gingrich kan ta opp kampen.

– Nå framover dreier det seg om penger, og han har verken penger eller organisasjon til å hevde seg i alle de elleve statene som nominerer på supertirsdagen i mars, mener han.

Lørdag innledet også Maine sin ukelange nominasjonsprosess, som vil bli avsluttet neste helg.Førstkommende tirsdag fortsetter nominasjonsprosessen i Colorado, Minnesota og Missouri.

Les også:

Romney med brakseier i Florida

Romney slapp å krige i Vietnam

Santorum avbryter valgkampen

Les flere nyheter

Populært