Meny

Elizabeths eventyrlige dronningliv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye har skjedd for dronning Elizabeth II i løpet av 60 år på tronen. Hun er nå den nest lengst sittende britiske monarken.
Dronning Elizabeth II

* Prinsesse Elizabeth Alexandra Mary ble født 21. april 1926 i London.

* Har siden 1947 vært gift med prins Philip, som har tittelen hertug av Edinburgh. De har fire barn: Prins Charles (født 1948), prinsesse Anne (1950), prins Andrew (1960) og prins Edward (1964).

* Ble britisk statsoverhode 6. februar 1952, da hennes far kong George VI døde.

* Dronning Elizabeth II ble kronet i Westminster Abbey i London 2. juni 1953.

* Dronning Elizabeth er overhode for The Commonwealth of Nations og statsoverhode i en rekke land, som Australia og Canada.

* Har vært på statsbesøk i Norge tre ganger – under kong Haakon (1955), kong Olav (1981) og kong Harald (2001).

* Er i dag verdens eldste og nest lengst regjerende nålevende monark (etter Thailands kong Bhumibol).

* I sin tid som monark har Elizabeth opplevd avviklingen av det britiske imperiet, den kalde krigen, romfartens pionertid, Berlinmurens fall og Sovjetunionens oppløsning.

* Monarkiet som institusjon er ikke uomstridt i Storbritannia, men dronningen som person står sterkt. I meningsmålinger sier rundt 70 prosent at de ønsker å beholde henne.

* Med 60 år på tronen er hun den nest lengst regjerende monark i Storbritannia (etter dronning Victoria, som regjerte 1837– 1901).

* Jubileet, The Diamond Jubilee, vil markeres hele året, med en folkefest fra 2. til 5. juni som høydepunkt.

(Kilder: Det britiske kongehusets offisielle nettsted, nyhetsbyråene DPA, TT og NTB)

Mandag er det 60 år siden Elizabeth ble kronet til dronning Elizabeth II for det mektigste kongeriket i verden. Det har vært en omveltende tid for både henne, Storbritannia og resten av verden.

- Et anker i vår tid

FNs generalsekretær Ban Ki Moon omtaler henne som «Et anker i vår tidsalder».

Elizabeth II gir få intervjuer og viser sjelden private følelser. Det kan likevel være liten tvil om at hun har en sterk følelse av plikt og dedikasjon til sin rolle som dronning.

Elizabeth er nå den nest lengst sittende monarken i britisk historie. Dersom hun lever i fem år til, og blir nittiåring, slår hun sin tippoldemor dronning Victorias rekord på 64 år. 

Se video fra dronning Elizabeths liv her

Prinsesse under en verdenskrig

Elizabeth Alexandra Mary ble født med keisersnitt i London i 1926.

Hun var datter av prins George VI,  nylig portrettert av Colin Firth i filmen «Kongens tale», og nummer tre i tronfølgen. George ble konge etter at hans bror abdiserte.

Under 2. verdenskrig, allerede som 14-åring snakket hun for første gang til det britiske folk. Det var under BBCs barnetime på radioen:

«Vi forsøker alle å gjøre alt vi kan for å hjelpe våre heltemodige seilere, soldater og piloter, og vi forsøker også å bære vår del av farene og sorgene krigen fører med seg. Vi vet, hver og en av oss, at til slutt blir alt bra.» uttalte unge Elizabeth.

Da krigen var over løp hun og søstrene hennes ut i Londons gater for å feire sammen med resten av folket.

«Jeg husker at vi var livredde for å bli gjenkjent. Jeg husker rekker av ukjente mennesker som lenket armene sine sammen ned Whitehall, vi  ble alle tatt av en tidevannsbølge av lykke og lettelse.» fortalte hun senere i et intervju.

Les også: Will og Kate flytter inn i Dianas slott

Kontroversiell forelskelse

Allerede som 13-åring forelsket hun seg i sin kommende mann, gresk-danske prins Philip. Men de giftet seg først da hun var 21 år gammel. To år hadde gått siden krigen var over, men materialer til kjolen måtte kjøpes med rasjonskort.

Ekteskapet var kontroversielt fordi Philip hadde lav økonomisk status og to av søstrene hans hadde giftet seg med tyske nazister. I 1948 fikk de sin første sønn, Charles.

Les også: Prins William tilbake på jobb

25 år og verdens mektigste dronning

Den 6 februrat 1952, døde hennes far kong George VI. Elizabeth var på ferie i Kenya og fikk høre nyheten av sin ektemann.

Kroningen av Elizabeth II til dronning i Westminister Abbey, var den første som ble vist på direktesendt tv. Innkjøpet av britiske tv-lisenser doblet seg i løpet av tiden før kroningsseremonien og for mange var dette første gang de så på tv. Over 20 millioner briter fulgte med da dronningen fikk kronen plasser på hodet.

Glamorøs eventyrdronning

50-åras Elizabeth ble sett som en glamorøs eventyrdronning i den engelske offentligheten.

Elizabeth II ble ikke bare Storbritannias nye dronning. Hun ble også dronning over det britiske samveldet og land som Canada, Australia, New Zealand, Sør-Afrika, Pakistan og Ceylon.

I løpet av de neste tiårene la hun ut på en rekke omfattende reiser i landene hun var dronning i. Elizabeth II var blant annet den første britiske monarken som besøkte Australia. Det sies at tre fjerdedeler av landets befolkning møtte opp for å se henne.

Les også: Danskene hyller sin dronnin gjennom 40 år

«En manns mot og hjerte»

Elizabeth II ble opprørt over å bli behandlet som en filmstjerne når hun besøkte urolige områder. I 1961 dro hun til Ghana, der presidenten levde i konstant fare for å bli utsatt for attentat. Hun fikk raskt ord på seg for å ha «hjertet og motet til en mann».

I løpet av 60- og 70-tallet løste over 20 land seg fra kolonimakten  Storbritannias tid som verdens mektigste nasjon var definitivt over.

I 1981 giftet Elizabets sønn Charles seg med Lady Diana Spencer. Hennes barns vaklende ekteskap og den stadig mer aggressive tabloidpressen skulle komme til å utfordre forholdet mellom det britiske kongehuset og folket.

Les også: Storbritannia innfører likestilling for tronarvinger

- Et forferdelig år

Året 1992 var «et forferdelig år» uttalte dronningen. I løpet av dette året ble alle hennes barn enten skilt eller separert. Winsdor Castle ble rammet av en omfattende brann og Elizabeth II møtte demonstranter som kastet egg på henne under et besøk i Dresden i Tyskland.

Monarkiet i Storbritannia ble sterkt kritisert i offentligheten. Dronningen uttalte at hun forventet dette, men bad om at det ble gjort med «forsiktighet, humor og forståelse».

Les også: Disse beundrer amerikanerne mest

Dianas død

I 1996 ble Charles og Diana formelt skilt. Året etter døde Lady Diana i en bilulykke. Dronningen viste seg offentlig neste dag, da hun fulgte sine to barnebarn til kirken. De fem neste dagene ble tilbragt i isolasjon sammen med familien.

Engelskmenn, som kom i skarer for å legge ned blomster ved Buckingham Castle, reagerte med sinne og fiendtlighet på hennes manglende tilstedeværelse. Dette ble et lavpunkt i Elizabeths populæritet som dronning. Dagen før Dianas begravelse fremførte Elizabeth II en tale på tv og kritikken mot henne stilnet hen.

Elizabeth II er nå blitt 85 år gammel og har vært Storbritannias kongelige overhode siden hun var i midten av 20-årene. Få monarker har måttet takle et samfunn i forandring på samme måte som henne. I 2012 feires hennes diamant-jubileum som dronning.

Les flere nyheter

Populært