Meny

«Kompani Orheim» vant nordisk filmpris

«Kompani Orheim» tok storeslem i Göteborg lørdag og stakk av med den nordiske filmprisen på en million svenske kroner. Regissør Arild Andresen (TV) og produsent Sigve Endresen er svært fornøyd med en av verdens største filmpriser før filmen har hatt norsk premiere. Foto: Wenche Schjønberg (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske filmen «Kompani Orheim» vant lørdag den store nordiske filmprisen i Göteborg. Prisen er på én million svenske kroner.
«Kompani Orheim»:

Kompani Orheim er Arild Andresens nye film etter fjorårets store prisvinner Keeper'n til Liverpool. Forrige helgs visninger i Gøteborg var filmens verdenspremiere, før den får norsk premiere 2. mars. Kompani Orheim er en tredje, men frittstående film basert på Tore Renbergs bøker om Jarle Klepp. Kompani Orheim er historien om tenåringen Jarle og foreldrene hans som strever med å bo under samme tak i Stavanger på midten av 80-tallet. De har alle sine håp og drømmer, men sliter med å takle dagliglivet. Jarle søker tilflukt i musikk, politisk aktivisme og jenter, men å stå opp mot faren er en kamp som fortsatt gjenstår. Kompani Orheim er både et familiedrama og en oppvekstsskildring om skyld og forsoning, og prisen for uavhengighet.


FIPRESCI-prisen

Den internasjonale filmkritikerorganisasjonens pris til en av filmene i festivalens nordiske Dragon Award konkurranse gikk i år til Jens Liens Sønner av Norge, basert på Nicholaj Frobenius' roman Teori & Praksis. Filmen er produsert av Christian Fredrik Martin for Friland, og åpnet fjorårets filmfestival i Haugesund før den internasjonale premieren i Toronto i september 2011. Sønner av Norge vil få svensk kinopremiere i løpet av våren 2012 med den svenske tittelen Revolt.


Tidligere norske vinnere av Dragon Award, Best Nordic Film, som fra 2011 også mottar en million svenske kroner:

2001: Heftig og begeistret (Knut Erik Jensen)
1997: Jakten på nyresteinen (Vibeke Idsøe)
1995: Ti kniver i hjertet (Marius Holst)
1990: En håndfull tid (Martin Asphaug)

I 2010 mottok Margreth Olins Engelen publikumsprisen under Dragon Awards, og i fjor vant John Andreas Andersen Kodak Vision Award på 50.000 svenske kroner for foto på Kongen av Bastøy (Marius Holst).


 

– Hurra, utbryter en smilende regissør Arild Andresen til NTB. Han er over seg av glede, og sier at dette var veldig uventet.

– Man kan ikke gå rundt og forvente en slik pris. Men jeg står veldig inne for filmen. Jeg er stolt av filmen, ikke minst av skuespillerprestasjonene, sier Andresen til NTB.

Filmatiseringen av Tore Renbergs «Kompani Orheim» stakk av med seieren under prestisjetung kåring over Nordens beste filmer.

Prisen er på én million svenske kroner og deles mellom vinnerfilmens regissør og produksjonsselskap.

 Lørdag kveld mottok en stormende glad regissør og produsent Arild Andresen prisen for «Beste nordiske film» og en million kroner under prisutdelingen på filmfestivalen i Göteborg.

– Dette er en fantastisk start for «Kompani Orheim»! Etter å ha jobbet med filmatiseringen over en femårsperiode, er det enormt tilfredsstillende å motta en stor og viktig pris som «Dragon Award» like etter verdenspremieren. Nå gleder vi oss stort til å vise filmen for publikum hjemme i Norge, sier regissør Arild Andresen etter å ha mottatt prisen i Göteborg sammen med sine to produsenter, Sigve Endresen og Yngve Sæther fra Motlys AS.

Les også: Snart mer Jarle Klepp på kino

«Sønner av Norge» ble i tillegg kåret til beste nordiske film av den internasjonale filmkritikerorganisasjonen (FIPRESCI).

«Kompani Orheim» (Arild Andresen) og «Sønner av Norge» (Jens Lien) er to av totalt åtte nordiske filmer som har konkurrert om Göteborg-festivalens «Dragon Award» til Beste nordiske film.

Dette sier juryen i sin begrunnelse:

«Prisen for beste nordiske film går til en film som forteller om en familie som lider under farens brutalitet. Vi tror at dette har vært og fortsatt er, den forferdelige erfaringen hos mange barn, å bli moralsk, psykisk og til og med fysisk mishandlet, ofte av sin far, uten å få noen hjelp av sin mor. Filmens hovedperson, sønnen, lærer seg gjennom hele filmen å trosse og mistro sin far, noe som er meget vanskelig å lære og å forstå for et barn: At en forelder helt egoistisk kan bruke sin makt over et barn for å kue barnets vilje. At forelderen er mislykket. Takket være et ekstremt fint skuespill av hovedrolleinnehaveren ble vi dypt rørt av å følge den unge hovedpersonen og hans vanskelige opplevelser».

Les også: Jarle Klepp blir journalist

Juryen har bestått av den østerrikske regissøren Jessica Hausner, den svenske regissøren Björn Runge, den finske skuespilleren Linda Zilliacus, den islandske festivalsjefen Hrönn Marinsdöttir og den norske filmfotografen John Andreas Andersen.

Norsk premiere 2. mars

Sist helg hadde «Kompani Orheim» verdenspremiere i Göteborg i forbindelse med den internasjonale filmfestivalen. Andresen var da på plass sammen med skuespillerne Kristoffer Joner og Vebjørn Enger som spiller henholdsvis far Terje Orheim og sønn Jarle Orheim. Filmen bygger på Tore Renbergs bok «Kompani Orheim» som er selve starten på historiene om Jarle Klepp.

Les også:

- Obama, selvsagt!

Bokhandlerprisen til Renbergs festligste bok

Renberg gjør høsten lysere

Hva nå Jarle Klepp?

Tatt av gutten


Les flere nyheter her

Populært