Meny

FN uten svar på Syria-vold

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd stemmer over fredsplanen for hardt rammede Syria. Foto: Mary Altaffer(AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og Kina la ned veto og hindret dermed FNs sikkerhetsråd i å gi sin støtte til en arabisk fredsplan for Syria. Russland sier resolusjonsforslaget var ubalansert.

Vestlige og arabiske land fremmet lørdag et resolusjonsforslag som innebærer at Syrias president Bashar al-Assad blir bedt om å tre til side. Men for andre gang la Russland og Kina ned veto mot en resolusjon som fordømmer det syriske regimets blodige forsøk på å slå ned opposisjonen.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sa etter avstemningen at resolusjonsforslaget var ubalansert. Han sa vestlige land vil ha regimeendring i Syria, og vil presse på for å få opposisjonen til makten.

Les også: Syrere trygler om hjelp

– Resolusjonen reflekterer ikke fullt ut situasjonen i Syria, sa Tsjurkin.

Kinas utsending Li Baodong sa det trengs mer arbeid med resolusjonen, og kritiserer beslutningen om å presse fram avstemningen når det fortsatt var splittelse, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Diplomater ventet at Kina ville følge Russland i saken.

– Mister tålmodigheten

Russlands støtte til Syria handler blant annet om den tidligere stormaktens tilstedeværelse i Midtøsten. De to landene har både økonomisk og militært samarbeid.

Likevel mener en dansk ekspert at Russland er i ferd med å miste tålmodigheten med det syriske regimet.

– Selv om Russland frykter et regimeskifte i Syria er det ingen tvil om at Damaskus nå holder på å bli en så stor belastning for Russland, at man på sikt føler seg tvunget til å arbeide for et kompromiss, sier Flemming Splidsboel ved det danske Forsvarsakademiet til nyhetsbyrået Ritzau.

Les også: Barn blir torturert i Syria

Han viser til at den russiske utenriksminister Sergej Lavrov reiser til Syria for å møte president Bashar al-Assad på tirsdag.

– Jeg er sikker på at det ikke vil bli noe hyggelig møte mellom de to. Han vil ha med seg noen krav til Assad i vesken, sier Splidsboel.

– Bygge bru

– Jeg trodde til siste slutt det kunne være mulig å bygge en bru over kløften til Russlands innvendinger. Jeg tilbød meg å arbeide konstruktivt for å gjøre det. Det har ikke vært mulig, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton umiddelbart etter at avstemningen var overstått.

Clinton understreket likevel at det er utelukket å gripe inn militært i Syria.

Bare noen timer tidligere diskuterte hun saken med Lavrov. De deltok begge på sikkerhetskonferansen i München.

Les også: - Syrias fall er uungåelig

– Forstemmende

Det var ventet at Kina ville følge Russland, dersom russerne stemte for resolusjonen.

13 land, hvorav tre faste medlemmer, stemte for resolusjonen i FNs sikkerhetsråd lørdag. Men det store flertallet hjelper lite når man ikke får med seg alle vetomaktene.

– Det er en trist dag for dette rådet, det er en trist dag for alle syrere, det er en trist dag for demokratiet, sa Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier vetoet undergraver FN.

Les også: - Nærmere 60 drept i Syria

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier i en kommentar til NRK at det er forstemmende og beklagelig at de to landene la ned veto.

– Regjeringen ser svært alvorlig på utviklingen i Syria. Situasjonen er både farlig og uakseptabel, og minner i økende grad om borgerkrig. De siste ubekreftede rapportene om nye overgrep i Homs understreker dette, sa utenriksministeren i en pressemelding før avstemningen.

– Angrep i Homs

Meldingene om at den syriske byen Homs skal ha vært utsatt for granatangrep sent fredag la ytterligere press på Russland. Over 200 mennesker ble drept da flere sivile hus ble rammet, ifølge syriske aktivister.

Syrias regjering anklager på sin side opposisjonen for selv å ha gjennomført angrepet for å påvirke FNs sikkerhetsråd.

Både USA og Storbritannia kom med klare fordømmelser av det angivelige angrepet, som ikke er bekreftet på uavhengig hold.

Les også:

Forbereder FN-slag om Syria

200 rasende demonstranter stormet Syrias ambassade

Ligaen planlegger maktoverføring i Syria

Les flere nyheter her

Populært