Meny

Nyoppdagede lydopptak kaster lys over Kennedys død

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har et lydopptak fra det som må være en av de mest dystre flyturene i amerikansk historie blitt offentliggjort.

Flere lydopptak gjort rett før og etter John F. Kennedys død ble nylig funnet etter at de har vært borte i nesten 50 år.

En dyster flytur

I ett av opptakene får vi innblikk i hva som skjedde på flyturen med Air Force One over Dallas i 1963, der liket av den døde presidenten, hans enke Jackie og landets fremtidige president Lyndon B. Johnson var med.

Les også: Nok en Kennedy har gått bort

Hele opptaket fra den to timer og 42 minutter lange flyturen er nå offentliggjort. Opptaket ble gjort for JFKs viktigste militære rådgiver general Chester «Ted» Clifton Jr., og ble senere oppbevart på spoler av tape i hans eget hjem.

Hør utdrag fra lydopptakene her

I 1991 døde Clifton, og da hans kone døde i 2009 ble kassettene solgt til Raab Collection som er en forhandler av historisk materiale. Raab solgte ett eksemplar for en halv million dollar, rundt 2,8 millioner kroner, og ga et annet til US National Archives. De offentliggjorde opptakene denne uken.

En kald kondolanse

Opptakene lar lytterene vært «flue på veggen» under en av de mest dramatiske flyturene i amerikansk historie. Selv om det nye materialet ikke skriver om historien, gir det et mer detaljert innblikk i hva som egentlig skjedde.

Les også: Kjøpte Lee Harvey Oswalds kiste

Enkelte mener likevel at det vil kunne gi konspirasjonteoretikerne som mener at drapet på Kennedy ble dekket til av myndigehetene noe å jobbe videre med.

Opptakene inneholder blant annet en svært anstrengt kondolanse-telefonsamtale mellom Lyndon B. Johnson og Kennedys mor Rose Kennedy.

Les også: Omstridt serie klar for premiere

Les flere nyheter her

Populært