Meny

- Bruker åtte milliarder på Eurovision

Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix) arrangeres i år i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Det rike, men lukkede oljediktaturet ligger mellom tungvekterne Iran, Tyrkia og Russland og anklages for flere brudd på menneskerettighetene. Her fra byggingen av arenaen Baku Crystal Hall. Foto: AP Photo/Osman Karimov/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aserbajdsjan slår på stortromma når de skal arrangere Eurovision Song Contest i mai. Det rike oljediktaturet håper å skinne, men resultatet kan bli et annet enn det myndighetene håper.
Fakta om Aserbajdsjan og Eurovision

Aserbajdsjan er et land med 9,1 millioner innbyggere helt i Europas østlige grense mot Asia. Til tross for store oljeforekomster, lever mer enn halvparten av landets innbyggere under fattigdomsgrensen.

Landet anklages for manglende pressefrihet pluss flere brudd på demokratiske rettigheter.

Eurovision Song Contest skal arrangeres i Baku Crystal Hall med semifinaler 22. og 24. mai og hovedfinale den 26. Arrangementet kom til Aserbajdsjan etter at Eldar og Nikar sang seg til seier med låten «Running Scared» i Düsseldorf i fjor.

I dag, lørdag, arrangeres den tredje og siste delfinalen i norsk Melodi Grand Prix. Selve hovedfinalen her hjemme går i Oslo Spektrum den 11. februar.

Melodi Grand Prix (MGP) kalles også Eurovision Song Contest (forkortet til ESC).

Når det norske bidraget i Melodi Grand Prix går på scenen i Baku Crystal Hall om kvelden torsdag 24. mai, skjer det foran tett på 20.000 tilskuere i en flunkende ny og spektakulær arena i sjøkanten av den aserbajdsjanske hovedstaden.

Den europeiske musikkonkurransen er uten sammenligning det største arrangementet som har vært holdt i Aserbajdsjan siden landet ble selvstendig fra Sovjetunionen i 1991.

For myndighetene i landet er det en gyllen mulighet.

Les også: Aserbajdsjan håper MGP-seier vil bli ny start

Trolig vil seerne verden over bli presentert for et storslagent show, hvor ingen midler har blitt spart for å lage et glansbildeportrett av det rike, men lukkede, oljediktaturet.

Åtte milliarder

Hele åtte milliarder kroner bruker landet for å være vertskap for Eurovision Song Contest (ESC), ifølge opplysninger fra aserbajdsjanske menneskerettighetsorganisasjoner.

Det inkluderer byggingen av imponerende Baku Crystal Hall, hvor byggearbeidene startet så sent som i august 2011. Arenaen skal likevel stå ferdig i god tid før det braker løs i mai, etter bare åtte måneders konstruksjon. Normal byggetid for arenaer av samme størrelse er fire til fem år, ifølge nettstedet World Architecture News.

Les også: Plumbo tok revansj i Larvik

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner ble et fredssenter og flere bolighus revet for å gi plass til den enorme arenaen. Enda flere bygninger står også i fare for å bli revet og beboerne tvangsutkastet, hevder organisasjonen Sing for Democracy.

Aserbajdsjanske myndigheter ruster opp hele Baku. Her fra byggingen av Baku Crystal Hall. Et av verdens største flagg sees også. Foto: AFP PHOTO / SAMIR ALIYEV / Scanpix.Aserbajdsjanske myndigheter ruster opp hele Baku. Her fra byggingen av Baku Crystal Hall. Et av verdens største flagg sees også. Foto: AFP PHOTO / SAMIR ALIYEV / Scanpix.

Myndighetene i landet benekter imidlertid påstanden og sier at Baku Crystal Hall bygges i et ubebygd område. De fremholder også at rivingen av bygninger skyldes en større oppgradering av infrastrukturen i byen med to millioner innbyggere.

Men at ESC er politikk understrekes blant annet ved at presidentens kone Mehriban Aliyeva er leder av arrangementskomiteen.

Håper å skinne

Håpet til myndighetene og landets president Ilham Alijev er at Eurovision Song Contest vil kunne forbedre omdømmet til republikken med 9,1 millioner innbyggere.

Derfor slås det på stortromma slik at landet kan skinne de to ukene det er sentrum for europeisk popindustri.

Les også: Nora, Reidun og rockerne til MGP-finale

Men når rundt 1600 journalister og europeiske delegasjoner om kort tid rykker inn i den aserbajdsjanske hovedstaden, kan resultatet bli et helt annet enn det myndighetene i landet håper.

Aserbajdsjanske Eldar og Nikar sang seg til seier med låten «Running Scared» i Düsseldorf i fjor.Foto: AP Photo/Frank Augstein.Aserbajdsjanske Eldar og Nikar sang seg til seier med låten «Running Scared» i Düsseldorf i fjor.Foto: AP Photo/Frank Augstein.

Journalistene har blitt lovet full pressefrihet mens arrangement pågår. I et land rangert som nummer 152 av i alt 178 land vurdert etter pressefrihet (av organisasjonen Reporters Without Borders), vil det være en gyllen mulighet for å kunne belyse flere sider av Aserbajdsjan enn bare den musikalske.

Det vil også kunne sette søkelys på alle rapportene om mangel på frihet og demokratiske rettigheter.

– Må ikke bli nyttige idioter

– Det er viktig at Melodi Grand Prix-apparatet, internasjonal presse og andre som skal delta eller dekke dette ikke blir nyttige idioter for aserbajdsjanske myndigheter, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge.

President Ilham Alijev har siden han overtok makten fra sin far i 2003 blitt beskyldt for å holde demokratiet på god avstand ved å slå til mot grunnleggende menneskerettigheter og for å skape en atmosfære av frykt.

Amnesty International har dokumentert tilfeller av trakassering, trusler, mishandling, vilkårlige arrestasjoner og urettferdige rettssaker.

Norsk MGP-håp synger ut

Et av årets norske MGP-håp, Marthe Valle, er foreløpig den eneste av årets artister som offentlig synger ut mot skjønnmaling av forholdene i Aserbajdsjan.

MGP-deltaker Marthe Valle oppfordrer flere artister til å sette seg inn i situasjonen i Aserbajdsjan. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.MGP-deltaker Marthe Valle oppfordrer flere artister til å sette seg inn i situasjonen i Aserbajdsjan. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.

I Dagsavisen onsdag forrige uke uttalte den engasjerte 29-åringen fra Harstad at hun følger nøye med på situasjonen, og at hun håpet flere artister vil engasjere seg for ytringsfriheten i landet.

Til ABC Nyheter utdyper hun.

– Jeg er prinsipielt sterkt uenig i å ta fra journalister og andre muligheten til å ytre seg ut i verden om situasjonen i sitt eget land. Hvis myndigheter eller autoriteter forsøker å gjøre det, er det ofte et signal om at verden burde involvere seg og følge nøyere med.

Marthe Valle har aldri vært i Aserbajdsjan selv, men forteller at hun har reist i Midtøsten flere ganger og vært engasjert i Israel/Palestina-konflikten i mange år.

– Jeg har sett de fryktelige konsekvensene av å kneble stemmer. Derfor er det flott at det kommer mange journalister utenifra til finalen i ESC, men da er det også viktig at de tar med seg det de vet inn i landet og ikke lar grunnleggende spørsmål drukne i ESC-fest, advarer hun.

– Slik jeg ser det er det en sjelden anledning til å belyse disse temaene fra innsiden, spesielt siden dette er et såpass lukket land.

Hun oppfordrer flere artister til å sette seg inn i hvordan situasjonen er i Aserbajdsjan.

Les også: Her er årets MGP-låter

Konflikt med Armenia

Arrangementet kan også føre til ny fokus på den pågående konflikten med nabolandet Armenia over det autonome området Nagorno-Karabakh, som siden 1993 har vært okkupert av Armenia.

Nagorno-Karabakh har de siste årene vært okkupert av Armenia. Konflikten har ført til et svært spent forhold mellom Armenia og Aserbajdsjan.Nagorno-Karabakh har de siste årene vært okkupert av Armenia. Konflikten har ført til et svært spent forhold mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Konflikten har ført til et svært spent forhold mellom de to nabolandene, og det var lenge usikkert om Armenia i det hele tatt ville delta i Baku. 17. januar ble det likevel klart at det blir armensk deltakelse i årets finale.

Det skjedde først etter at sikkerheten ble garantert - og Aserbajdsjan lovet å følge de regler EBU (European Broadcasting Union) har satt for arrangementet.

Tradisjonelt har man gått langt for å holde de to fiendene fra hverandre. I internasjonale fotballturneringer sørger for eksempel FiFA for at Aserbajdsjan og Armenia aldri havner i samme gruppe (samme regel gjelder for Georgia og Russland).

Klusset med ESC-overføringen

Etter eurovisjonsfinalen i 2009, hvor Alexander Rybak som kjent gikk til topps, ble Aserbajdsjan satt i midlertidig karantene av den europeiske fjernsynsunionen EBU da det viste seg at den nasjonale kringkasteren med overlegg hadde klusset med overføringen av Armenias bidrag.

En demokratiforkjemper arresteres under en demonstrasjon i Baku i april 2011. Foto: AP Photo/Aida Sultanova/Scanpix.En demokratiforkjemper arresteres under en demonstrasjon i Baku i april 2011. Foto: AP Photo/Aida Sultanova/Scanpix.

Blant annet var telefonnummeret som skulle benyttes for å stemme på nabolandet tatt vekk i gjennomgangen av alle bidragene.


I tillegg oppsøkte aserbajdsjansk politi 43 personer som hadde stemt på Armenia i finalen. Disse personene ble kalt «landsforrædere».

Aserbajdsjan har på sin side benektet disse beskyldningene.

Overtrampet fikk EBU til å gjøre om på reglene, slik at det i dag er et selskap i Tyskland som har kontrollen på de forskjellige telefonnumrene til bidragene i sendingen, noe som fører til at alle land som deltar overstyres til å vise de respektive numrene.

Armensk media hevder Norge vil trekke seg

Også i Armenia brukes situasjonen for alt det er verdt. Her har medier publisert feilaktig informasjon om at en rekke land vil trekke seg fra Eurovision Song Contest på grunn av Aserbajdsjans autoritære styresett.

–Portugal og Island har allerede trukket seg. Nå forsøker også Belgia, nederland, Norge, Frankrike, Danmark og Luxemburg å komme seg ut av konkurransen uten å skape diplomatisk krise, skrev Panorama.am 27. desember 2011.

Skulle knytte Europa sammen

Eurovision Song Contest, eller Melodi Grand Prix som vi kaller det for her hjemme, er et av de lengstlevende TV-programmene i verden. Det vokste fram på 1950-tallet som et forsøk på å knytte Europa tettere sammen etter all død og ødeleggelser under andre verdenskrig.

Musikkonkurransen er dermed en ypperlig anledning til å legge tidligere konflikter bak seg og til å se framover. Men både journalister, musikere og delegater bør også våge å se forbi all glitter og stas.

Eurovision Song Contest varer de siste par ukene av mai i Aserbajdsjan.

Gjestene vil trolig bli behandlet i beste kaukasiske tradisjon, der en gjest sees på som en gave sendt fra Gud.

Men mye tyder på at arrangementet vil dreie seg om mye mer enn bare musikk.

Les flere nyheter her

Populært