Meny

Norge i verdenstoppen på plastgjenvinning:

Leverer inn plast som aldri før

I VERDENSTOPPEN: Norge er per dags dato i verdenstoppen innen plastinnsamling. Foto: Grønt Punkt Norge

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om plastemballasje:
  • For hver kilo plastemballasje som leveres til gjenvinning sparer vi miljøet for 2,7 kilo CO2-utslipp sammenliknet med om plasten skulle blitt energiutnyttet.
  • I 2011 ble det levert inn 26 750 tonn med plastemballasje i Norge.
  • Ved utgangen av 2011 kunne nærmere 85 prosent av den norske befolkningen levere inn plasten sin til gjenvinning gjennom kommunale ordninger.


Hva kan gjenvinnes?

* I innsamlingsordningen skal du levere ren plastemballasje, for eksempel tomme shampoflasker, kaffeposer, ostepakker, rømmebegre, vaskemiddelflasker og bæreposer.

* Mesteparten av emballasjen som er i husholdningene er helt ren når den er tom. Skitten plastemballasje skylles i kaldt vann og gjerne et tak med oppvaskbørsten. Her gjelder det å bruke sunn fornuft: Er det for krevende å rengjøre emballasjen ordentlig, så gjør den bedre nytte i restavfallet.

(Kilde: Grønt Punkt Norge)

Fjoråret ble et rekordår for innsamling av plastemballasje i Norge. På tre år har plastinnsamlingen økt med 60 prosent, og stadig mer av plasten kan gjenvinnes.

Det ble samlet inn 26.750 tonn plastemballasje fra norske husholdninger i 2011. Dette er over 10.000 tonn mer enn i 2008, viser tall fra Grønt Punkt Norge, som drifter plastreturordningen Norge.

Les også: Sendte 17.500 biler til opphugging

Administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, forteller at økningen skyldes at stadig flere kommuner har fått på plass plastinnsamling for sine innbyggere, samt at folk generelt er blitt mer bevisst på at også plastemballasje skal leveres til gjenvinning.

– Det er flott å se at stadig flere kommuner samler inn plastemballasje hos sine innbyggere og dermed melder seg på emballasjedugnaden. Ved utgangen av 2011 hadde nærmere 85 prosent av den norske befolkningen et tilbud om å levere plastemballasje i sin kommune. Da er vi et steg nærmere full oppslutning, sier Røine.

Les også: Lager smykker av gummistrikker og plast

Doblet miljøgevinsten fra plast

Mens det i mange land kun samles inn enkelte flasker og beholdere i plast, kan vi i Norge levere all plastemballasje til gjenvinning. En ny rapport som er gjennomført av Østfoldforskning på vegne av Grønt Punkt Norge viser at miljøbesparelsen er 2,7 kilo CO2 per innlevert kilo plast.

Samtidig viser Grønt Punkt Norges egne tall at graden av plast som utsorteres for bruk i nye plastprodukter har økt betraktelig, fra 58 prosent til nå 80 prosent av den totale mengden plastemballasje som blir levert inn til gjenvinning.

– Alt dette gjør at vi de tre siste årene nesten har doblet den miljøgevinsten vi får gjennom plastgjenvinning.

Administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, er svært fornøyde med at folk er blitt mer bevisst på at også plastemballasje skal leveres til gjenvinning. Foto: Grønt Punkt Norge Administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, er svært fornøyde med at folk er blitt mer bevisst på at også plastemballasje skal leveres til gjenvinning. Foto: Grønt Punkt Norge

– Dette kan vi som nasjon være svært stolte av, fordi det plasserer oss helt i verdenstoppen på plastgjenvinning, sier Røine.

Les også: Båtfolk driter i sjøen

Flinkere forbrukere

Det er to grunner til at enda mer av den plastemballasjen som leveres inn nå kan brukes igjen:

Forbrukerne er blitt flinkere til å levere inn plast av god kvalitet, det vil si ren plast, og dessuten gjør ny sorteringsteknologi at enda mer av plasten som leveres inn blir brukt i nye produkter.

– Den jobben hver enkelt av oss gjør med sortering av egen plastemballasje er avgjørende for at plasten skal kunne brukes videre. Det er ikke sikkert alle er klar over det, men all plast som blir levert inn håndteres av mennesker på vei til gjenvinning, det er derfor viktig også for deres arbeidsmiljø at plasten er rengjort, minner Røine om.

Les også:

Resirkuler jula!

- Plastposer bedre enn papirposer


Les flere nyheter her

Populært