Meny

Tyskland slipper nazi-straff

DIKTATORER: De to diktatorene Benito Mussolini og Adolf Hitler i München 1938. Nå slipper det demokratiske Tyskland å betale erstatninger etter nazistiske overgrep, slår Haagdomstolen fast. Arkivfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det demokratiske Tyskland trenger ikke betale nye erstatninger etter Nazi-Tysklands overgrep mot sivile.

Haagdomstolen ga i dag Tyskland medhold. Landet trenger ikke å forholde seg til dommer fra andre land om erstatning etter ugjerninger begått under nazistisk okkupasjon, melder nyhetsbyrået AFP.

Den konkrete saken startet etter at en italiensk domstol besluttet at Tyskland var pliktig til å utbetale erstatninger til etterlatte etter en massakre som Wehrmacht sto bak i juni 1944.

I 2008 brakte Tyskland saken inn for den internasjonale domstolen i Haag. Landet ville ha prøvet om staters suverenitet ikke gikk foran individuelle menneskerettigheter.

Les også: 70 år siden jødeutryddelsen ble planlagt

Hadde Haagdomstolen sagt nei til de tyske argumentene, kunne det ha utløst en flom av erstatningssøksmål.

Tyskland mener at de gjorde seg økonomisk ferdig med andre verdenskrig etter blant annet å ha betalt erstatningsbeløp i tiårene etter andre verdenskrig.

Les også: Avdekket massegrav i Romania

Med Italia ble det for eksempel inngått en avtale i 1961 hvor det daværende Vest-Tyskland betalte 40 millioner D-mark i erstatning for Nazi-Tysklands forbrytelser.

Den konkrete massakren fant sted i Civitella i Toscana sommeren 1944. Mer enn 200 sivile ble da drept.

Les flere nyheter


Populært