Meny

FAST-topper tiltalt for regnskapsfusk og manipulasjon

TILTALT: Tidligere toppsjef i FAST, John Markus Lervik, avviser grunnlaget for tiltalen fra Økokrim. Arkivfoto: Knut Falch (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har tiltalt to direktører i FAST for brudd på regnskapsloven og markedsmanipulasjon rundt salget til Microsoft.
Fakta:

* I 2006 og 2007 manipulerte det da børsnoterte IT-selskapet Fast Search & Transfer egne regnskaper ved å bokføre avtaler og transaksjoner med selskaper eid av egne toppsjefer.

* Videre inntektsførte selskapet intensjonsavtaler som var utgått på dato. Den største var Telstra-avtalen, på hele 90 millioner kroner.

* Manipuleringen fant sted like før Fast ble kjøpt opp av Microsoft. Daværende konsernsjef John Markus Lervik var en av flere som tjente gode penger på selskapets oppblåste regnskaper.

* Høsten 2008 gjennomførte Økokrim en razzia, og siktet Fast Search and Transfer for grove brudd på regnskapsloven. Ingen enkeltpersoner er foreløpig siktet i saken som fortsatt etterforskes.

* Kredittilsynet (nå Finanstilsynet) konkluderte i 2009 med at revisjonsselskapet Deloitte ikke utførte tilstrekkelige revisjonshandlinger og ikke utøvde tilstrekkelig profesjonelt skjønn i sin gjennomgåelse av Fast-regnskapene.

* I januar 2009 måtte Lervik gå av som direktør i Fast, og som visepresident for Microsofts enterprisesøk. Microsoft koblet avgangen til regnskapsjukset.

* I mars 2010 fikk Fast en bot på fire millioner kroner for brudd på regnskapsloven.

(Kilde: DN.no)

Tidligere administrerende direktør og tidligere salgsdirektør i programvareselskapet FAST Search and Transfer ASA er tiltalt for brudd på regnskapsloven.

– De to er tiltalt for regnskapskriminalitet for å ha oppgitt inntektsføringer som det ikke er grunnlag for, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen til ABC Nyheter.

I 2007 offentliggjorde og justerte det børsnoterte selskapet regnskapstallene for regnskapsåret 2006, før tallene ble korrigert i 2008.

Les også: Razzia hos FAST

- Uriktig inntektsføring

Ifølge Økokrim dreier det seg om inntektsføring av 80 millioner kroner som det ikke var grunnlag for.

Selskapet har tidligere vedtatt et forelegg på fire millioner kroner for lovbruddet.

- Vi er avhengige av at det rapporteres om riktige regnskapstall, fortsetter statsadvokaten.

Ifølge DN.no er det tidligere toppsjef John markus Lervik og tidligere salgsdirektør torbjørn Kanestrøm som er tiltalt for å ha villedet markedet.

Les også: – FAST lurte aksjemarkedet

– Etterforskningen har vært tidkrevende på grunn av etterforskning i utlandet, sier Thorsen videre.

Han bekrefter overfor ABC Nyheter at Økokrim har fått bistand fra politiet i blant annetUSA og Australia.

Avviser påstandene

I Dagens Næringsliv avviser Lervik påstandene gjennom sine advokater.

– Vi har nøye gjennomgått bevismaterialet i saken, inkludert de vitneavhørene som er foretatt. Vi mener at det ikke foreligger forhold som John Markus Lervik kan bebreides for, og som kan begrunne straffansvar for ham. At han var konsernsjef, kan ikke være tilstrekkelig til at han kan holdes strafferettslig ansvarlig for regnskapsfeil som ble begått i FAST. Han måtte som konsernsjef kunne stole på de vurderingene som ble gjort av sentrale medarbeidere og rådgivere vedrørende regnskapsføringen, sier høyesterettsadvokatene Else Bugge Fougner og Rolf Chr Trolle Andersen i Advokatfirmaet Hjort DA, Lerviks advokater i saken, til DN.no.

Les også: Bruker milliarder på norsk selskap

Etterlyser flere avhør

Lerviks advokater mener overfor avisen at flere sentrale personer i saken fremdeles ikke er avhørt av Økokrim, og peker blant annet på FASTs finansdirektør på det aktuelle tidspunktet, selskapets arbeidende styreleder som hadde omfattende finansiell erfaring, det arbeidende styremedlem i selskapet som hadde ansvaret for investor relations, samt de personene som på vegne av selskapet og den aktuelle kunden fremforhandlet de aktuelle avtaledokumentene som regnskapsfeilene knytter seg til.

Ifølge førstestatsadvokat Bård Thorsen er strafferammen for denne typen regnskapskriminalitet er i teorien inntil seks år.

Les også: Bruker milliarder på norsk selskap

Selskapet Fast Search & Transfer (forkortet FAST) utviklet søketeknologi for bedriftsmarkedet og ble kjøpt opp av Microsoft i 2008. De heter nå Microsoft Development Center Norway.

Les flere nyheter her

Populært