Meny

Over 200 omkommet i kuldebølgen i Europa

HJEMLØSE i Warszawa fyller termoser og kopper med varm te med melk på et suppekjøkken drevet av en polsk katolsk organisasjon. Kuldebølgen i Øst-Europa fortsetter å ta mange liv. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den bitende kulden som har lagt seg over Øst- og Sentral-Europa, har tatt over 200 liv den siste uken. Hjemløse, gamle, syke og barn rammes hardt.

I Ukraina alene er over 100 mennesker bekreftet omkommet siden forrige fredag, opplyser helsemyndighetene i landet. Også i land som Polen, Romania, Tsjekkia og Bulgaria har mange mennesker frosset i hjel. De aller fleste ofrene er hjemløse eller gamle og syke.

Flere steder i Øst-Europa har temperaturene ligget mellom 30 og 35 kuldegrader de siste dagene.

Barn i faresonen

I Romania, EUs nest fattigste land, er også mange barn utsatt. I byen Iasi døde en fire måneder gammel baby i et hus som ikke var oppvarmet, og tre jenter fra samme sted ble tatt hånd om av myndighetene.

Les også: Vinterens kaldeste dag hittil

– Disse barna led allerede av underernæring. Da kulden kom, ble en allerede vanskelig situasjon katastrofal, sier en talsmann for barnevernet til nyhetsbyrået Reuters.

Ytterligere seks barn er blitt tatt hånd om. Opptil 15.000 barn i Iasi er i faresonen, forteller talsmannen. Kulden har så langt tatt 24 menneskeliv i Romania og 11 i nabolandet Bulgaria.

Snøfall

Også lenger vest er det kaldt. På Den franske riviera har det lagt seg et tykt lag snø, og i Marseille ble det fredag målt -10 grader.

Også i Roma falt det snø fredag, noe som hører til sjeldenhetene. Det er første gang på 15 år det blir liggende snø i over en dag i den italienske hovedstaden. I Piemonte nord i Italia ble det fredag formiddag målt -30 grader. Kuldebølgen skyldes et stabilt høytrykk over Russland som pumper kald luft sør- og vestover.

Les flere nyheter

Populært