Meny

«Berserk» fikk sigar av marinen

FORSVANT: Dette skal være blant de siste bildene som er tatt av «Berserk» som forsvant i Sørishavet i februar. Nå er Jarle Andhøy på vei tilbake for å finne svar på hva som skjedde. (Foto: HMNZS Wellington/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapteinen på marinefartøyet HMNZS Wellington sier de overleverte en sigar til «Berserk» sitt mannskap like før seilbåten forsvant, ifølge new zealandske medier.

Da «Berserk» sin nødpeiler gikk av i februar i fjor, var det nettopp HMNZS Wellington som ledet det innledende søket. Alt de fant var en tom redningsflåte.

Hva som faktisk skjedde med «Berserk» og mannskapet på tre er fortsatt et mysterium, men nå kommer det frem nye opplysninger.

Mens søket pågikk skal HMNZS Wellingtons kaptein, Simon Griffith, ha fortalt til new zealandsk radio at rett før «Berserk» forsvant så møtte de to båtene hverandre ved Back Door Bay.

– De kalte oss opp, og spurte om vi hadde en pakke røyk. Siden vi ikke hadde noen røykpakker, ga vi dem en sigar vi hadde, sier Griffith, ifølge nettstedet stuff.co.nz.

Benekter å ha jaget «Berserk»

Jarle Andhøy, som nå er på vei tilbake til der «Berserk» sist ble sett , har flere ganger stilt spørsmål ved hva som egentlig skjedde med seilbåten.

Blant annet har Andhøy spekulert i om New Zealands marine kan ha kommandert «Berserk» ut fra trygg havn til tross for at det var varslet en kraftig orkan i området.

Kapteinen på Wellington hevder derimot at de kun advarte «Berserks» mannskap om at orkanen var på vei, ifølge stuff.co.

– Båten så ut som en veldig solid, havgående båt og om bord var det tre humørfylte nordmenn, sier kapteinen som beskriver orkanen som den mest intense han har opplevd på sine 19 år i marinen.

Jakter nye svar

Andhøy har hele tiden hevdet at «Berserk» sitt mannskap ville vært trygge der de var ankret opp, og at det derfor ikke rimer at mannskapet dro ut på åpent hav midt under en orkan.

Under den originale «Berserk»-ekspedisjonen i fjor ble båten med mannskap liggende i nærheten av Scott-basen, mens Jarle Andhøy og Samuel Massie fortsatte mot Sydpolen via land.

I nærheten av Scott-basen var også HMNZS Wellington, og det er dermed stor sannsynlighet for at mannskapet på patruljeskipet var de siste som så «Berserk» før forliset.

Nå er Andhøy på vei tilbake til samme område med nytt mannskap og ny seilbåt , blant annet for å minnes «Berserk»-ofrene.

Med seg har han Samuel Massie, som også deltok på fjorårets ekspedisjon, samt to russere og én new zealender.

Andhøy og co ventes å nå 60 grader sør lørdag. Da vil de avgjøre om ferden fortsetter videre inn i arktiske strøk.

Les også:

Vil minnes Berserk-ofre på Antarktis

New Zealands statsminister bekymret for Andhøys ferd

- Galskap hvis Andhøy er på ny ekspedisjon

New Zealand gir opp jakten på Andhøy

Andhøy åpner for å snu

Les flere nyheter

Populært