Meny

Krise i Ungarn:

Ungarsk flyselskap har gått konk

Slutt for nasjonalt flyselskap: Ungarske Malév har parkert flyene for godt på Ferenc Liszt-flyplassen i Budapest. Ett fly sitter i arrest i Tel Aviv. Foto: Scanpix/REUTERS/Bernadett Szabo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 66 års kontinuerlig drift innstiller Malév alle sine flygninger fra kl. 06.00 den 3. februar. Det skjer en måned etter at EU dømte selskapet til å tilbakebetale nesten 2,5 milliarder kroner til staten.

Malév har fra i morges satt alle sine fly på bakken etter at pengene tok slutt. Selskapet forsøkte helt til det siste å oppnå en løsning på sine akutte økonomiske problemer, men må nå kaste kortene.

1200 ungarere mister jobben i kriserammede Ungarn.

Les også: EU-topp har bare småpenger til nye arbeidsplasser for de unge

Mistet troen

Partnerne mistet tilliten og ville ikke yte kreditt. Dermed havnet vi i en likviditetskrise som gjorde at vi innstilte driften for å minimalisere skadene, heter det i en pressemelding fra ledelsen.

Dette nasjonale flyselskapet ble privatisert i 2007, men ble så kjøpt tilbake av staten i februar 2010.

Malév har tidligere hatt flyvninger til Oslo, men ikke de siste årene.

Les også: Spanair konkurs forrige uke.

EU nekter statsstøtte

- Det er også kjent at våre eiere til tross for sin beste hensikter, ikke kan sikre oss videre finansielle ressurser på grunn av begrensningene EU har besluttet, skriver administrerende direktør Lóránt Limburger i pressemeldingen.

- Vi ber våre reisende om unnskyldning, legger han til.

9. januar dømte EU-kommisjonen Ungarn for å ha gitt statsstøtte til Malév, noe som er ulovlig etter EUs traktater. Malév ble pålagt å betale tilbake et beløp på snaut 2,5 milliarder kroner.

Les også: «I beste fall virker ikke euro- pakten. I verste fall skader den»

Beslaglagt i Israel

Alle flyene unntatt ett, står nå på bakken i Budapest. Det siste flyet blir holdt tilbake av Israel på Tel Aviv-flyplassen fordi selskapet ikke kan betale flyplassavgiften, melder avisa Népszabadság.

Les flere nyheter.

Populært