Meny

Tror valget blir katastrofalt for Putin

Opposisjonsgruppen Solidaritet viste sin misnøye med Vladimir Putin da den denne uken klistret opp et digert banner overfor Kreml med beskjed til statsministeren om å trekke seg tilbake. Lørdag er det varslet en ny kjempedemonstrasjon i Moskva mot Vladimir Putin. Foto: REUTERS / Denis Sinjakov / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én måned før presidentvalget varsler opposisjonen en ny kjempedemonstrasjon i Moskva. Valget blir katastrofalt for Putin, tror en liberal politiker.

Målinger viser at statsminister Vladimir Putin ligger an til å vinne presidentvalget. Men flere massedemonstrasjoner har ført til den alvorligste krisen for Russlands mektigste politiker på tolv år.

Demonstrantene varsler en ny massemønstring i hjertet av hovedstaden lørdag – en marsj til Bolotnaja-plassen rett overfor maktens sentrum Kreml.

– Valget i mars kommer til å bli katastrofalt for Putin, sier Vladimir Ryzjkov, en veteran i den liberale opposisjonen.

Les også: Klar beskjed til Putin

– Han trenger å bli gjenvalgt, men den eneste måten han kan klare det på, er gjennom massivt valgfusk, sier han til NTB.

– Vil vinne med juks

Protestene mot Putin eksploderte etter valget til ny nasjonalforsamling før jul etter anklager om valgfusk. 24. desember krevde titusener Putins avgang midt i Moskva – et tidligere uhørt scenario.

Ryzjkov tror presset mot Putin bare vil øke.

– For å vinne et fritt og rettferdig valg må Putin gjenvinne troverdigheten i storbyene, hvor han stadig taper tillit. Men Putin er veldig farlig. Han kan bruke alle slags metoder, som drap og provokasjoner, i denne kampen, sier han.

Les også: Stor aksjon mot Putin i Moskva

Ryzjkov satt i Dumaen i årene 1993– 2007 og ble i 1997 nasjonalforsamlingens yngste president noensinne. Han er klokkeklar på hva som er hans politiske mål: mer demokrati, en sterk nasjonalforsamling, uavhengige domstoler og pressefrihet.

Vedvarende krise

Analytiker Maria Lipman ved Carnegie-senteret i Moskva mener det var fusk i parlamentsvalget og «jobbyttet» mellom Putin og dagens president Dmitrij Medvedev i fjor høst som førte til demonstrasjonene.

– Dette er en vedvarende politisk krise som er under utvikling, sier hun til NTB.

– Jeg spår en dyp, politisk krise i Russland i år, fordi det ikke kommer til å være noen tillit til verken nasjonalforsamlingen eller presidenten, istemmer Ryzjkov.

Lipman mener lørdagens marsj er «svært viktig» for å finne ut om opposisjonen fortsatt er fast bestemt på å uttrykke sin mening.

Les også: Kraftig smell for Putin – anklager om juks

Opposisjonen består av alt fra veteraner fra vestligorienterte, liberale politiske bevegelser til temmelig hardkokte nasjonalister.

Men de er forent i sin motstand mot Putin, den totalt dominerende posisjonen til partiet hans Det forente Russland og korrupsjonen som lammer landets utvikling.

– Men den styrkede folkebevegelsen har ikke noen ledere som er allment aksepterte, de har verken en klar dagsorden, et program eller et parti som kan representere dem, sier Lipman.

Svekket leder

Men Putin er fortsatt populær blant statsansatte, militære, sikkerhetsstyrkene og folk fra fattigere utkantområder. Selv om protestaksjonene har svekket ham politisk, har han styrket sin popularitet igjen på de siste målingene etter en kraftig nedgang før jul. At han vinner valget 4. mars i første runde, synes derfor som det mest sannsynlige.

– Det er ingen tegn til splittelser i eliten. Og Putin sitter selv på alle ressursene – kontroll over budsjettene, politiet, statens sikkerhetsapparat og forsvaret, sier Lipman, men legger til:

– Presidentvalget vil ikke bli noen søndagstur for ham. Ingenting vil bli det fra nå av.

Lørdagens demonstrasjon vil gi en indikasjon på om misnøyen med Putin tiltar eller avtar i styrke.

Les flere nyheter her

Populært