Meny

Malaria krever langt flere liv enn tidligere antatt

Det er en myte at malaria først og fremst tar livet av barn under fem år. 42 prosent av ofrene i 2010 var eldre , konkluderer forskerne. Illustrasjonsfoto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaria tar årlig livet av over 1,2 millioner mennesker, og det er nesten dobbelt så mange som tidligere antatt, konkluderer amerikanske forskere.

Den smittsomme infeksjonssykdommen koster ikke bare mange småbarn livet, men tar også livet av mange voksne og eldre barn, skriver legetidsskriftet The Lancet.

Artikkelen bygger på en studie utført ved Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) ved University of Washington i Seattle.

Tallmaterialet for 2010 viser at det reelle dødstallet er nesten dobbelt så høyt som FNs anslag fra året før. Det FN-støttede Roll Back Malaria-programmet anslo da at malaria hadde kostet 781.000 mennesker livet.

Les også: Ny flåttsykdom oppdaget

Det nye anslaget bygger på bredere og mer troverdig statistikk, mener de amerikanske forskerne.

En av metodene som benyttes er såkalt verbal obduksjon, der de etterlatte etter folk som dør blir intervjuet i et forsøk på å fastslå dødsårsak.

Myte

Forskerne konkluderer med at det er en myte at malaria først og fremst tar livet av barn under fem år.

I 2010 tok sykdommen livet av 78.000 barn i alderen 5 til 14 år, og over 445.000 som var 15 år eller eldre. Til sammen utgjorde disse gruppene 42 prosent av alle malariadødsfall i verden.

– Man lærer under legestudiet at folk som eksponeres for malaria som barn, utvikler immunitet og sjelden dør av sykdommen som voksen, sier forskeren Christopher Murray.

– Sykehus-journalene, dødssertifikatene, undersøkelser og andre kilder viser at det ganske enkelt ikke er tilfelle, sier han.

Faller jevnt

Fra 1985 og utover økte antallet malariadødsfall hvert eneste år, helt til det nådde toppen i 2004 med 1,8 millioner dødsfall.

Les også: - Malariavaksine tilgjengelig innen 2015

Siden har tallet på malariadødsfall falt jevnt, og nedgangen var særlig stor i årene 2007 til 2010. På verdensbasis var nedgangen da på over 7 prosent i året, og i Afrika var den enda større.

I Tanzania og Zambia falt antallet malariadødsfall med over 30 prosent fra 2004 til 2010, viser tallmaterialet.

Bedre legemidler og økt distribusjon av gode insektnett bidro til nedgangen, noe man blant andre kan takke Microsoft-grunnlegger Bill Gates og hans kone Melinda for.

Gates-støtte

Gjennom sin stiftelse har ekteparet gitt milliarder av kroner til formålet, og det samme har land som Norge gjennom Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose.

– Vi har vært vitne til en enorm økning både i finansiering og politisk oppmerksomhet rundt malaria det siste tiåret, og dette har virkelig hatt effekt, sier befolkningseksperten Alan Lopez ved University of Queensland i Australia.

Forskerne advarer mot å trappe ned kampen mot malaria.

– Dødeligheten som følge av malaria har falt raskt i Afrika, takket være økt støtte fra internasjonale givere, konkluderer de.

– Giverstøtten må imidlertid økes dersom vi skal lykkes med målene om å utrydde malaria, slår de fast.

Les flere nyheter her

Populært