Meny

Livsvarig fengsel for Røde Khmers tortursjef

Røde Khmers tidligere sjeftorturist, Kaing Guek Eav, kjent som kamerat Duch, ble fredag dømt til livsvarig fengsel av Kambodsjas FN-støttede krigsforbrytertribunal. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drøyt 30 år etter at skrikene stilnet i Toul Sleng-fengselet, har mannen som ledet Røde Khmers verste torturkammer, endelig fått sin dom.

69 år gamle Kaing Guek Eav, bedre kjent som kamerat Duch, var den første av Røde Khmer-lederne som ble dømt av det FN-støttede krigsforbrytertribunalet i Kambodsja.

Dommen i 2010 lød på 35 års fengsel, etter at Duch ble funnet skyldig i medvirkning til drap på minst 12.272 fanger.

Dommen ble anket av begge parter, og fredag ble endelig punktum satt i saken da tribunalets ankeinstans omgjorde dommen til livsvarig fengsel.

Les også: Toppledere i Røde Khmer for retten

Duch mottok dommen urørlig, sittende i en stol iført hvit skjorte og beige jakke. Ved ett tilfelle strammet han leppene, men det var også det eneste tegn til følelser han vise.

69-åringen var sjef for det beryktede Toul Sleng-fengselet i Phnom Penh, en tidligere skole der antatte motstandere av Røde Khmers røde terrorvelde ble torturert på det groveste.

Av de rundt 20.000 som ble sendt til fengselet i årene 1975 til 1979, slapp bare tolv ut i live. De øvrige ble henrettet og kastet i massegraver i Choeung Ek noen kilometer utenfor byen, et område kjent som dødsmarkene.

Les også: Røde Khmers tortursjef anker dommer

Duch innrømmet i avhør at drøyt 12.000 fanger ble pint til døde under hans kommando, samtidig som han erkjente at tallet trolig var langt høyere.

Selv om flertallet av Kambodsjas befolkning er født etter 1979, er rettsoppgjøret mot Duch og flere andre tidligere Røde Khmer-lederne fulgt med stor interesse.

Meningsmålinger har vist at opp mot 70 prosent av kambodsjanerne støtter rettsoppgjøret.

Les flere nyheter her

Populært