Meny

Forvirring om NATOs exitstrategi i Afghanistan

USAs forsvarsminister Leon Panetta varsler en gradvis nedtrapping av det amerikanske nærværet i Afghanistan. Han understreker at USA de nærmeste par årene vil konsentrere seg stadig mer om opptrening av afghanske styrker og delta mindre i kampoperasjoner. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hersket full forvirring om NATOs tidsplan for overføring av sikkerhetsansvar til afghanske myndigheter under forsvarsministermøtet i Brussel torsdag.

Årsaken var uttalelser fra både Frankrike og USA i forkant av møtet.

Frankrike varslet før helgen at de trekker sine kampstyrker ut av Afghanistan i 2013. Og på vei til møtet i Brussel sa USAs forsvarsminister Leon Panetta at USA ønsker å avslutte deltakelse i kampoperasjoner innen utgangen av 2013.

Uttalelsene førte til spekulasjoner om USA kommer til å trekke ut sine soldater allerede i 2013.

NATOs vedtatte tidsplan er at en gradvis overføring av sikkerhetsansvaret i hele Afghanistan skal ferdigstilles innen utgangen av 2014.

Ikke endret

I Kabul vakte Panettas uttalelse reaksjoner og undring.

– Beslutningen om å fremskynde avslutningen av kampoppdraget ødelegger planen om overdragelse av sikkerhetsansvaret, sa en kilde i Kabul til nyhetsbyrået Reuters.

Etter møtet torsdag kveld brukte imidlertid NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen pressekonferansen til å slå fast at tidsplanen ikke er endret.

Les også: «Norske» tolker pågrepet i Afghanistan

– Jeg vil begynne med å klargjøre noen punkter. I Lisboa ble det lagt fram et veikart for gradvis overføring av ansvaret til afghanerne. Veikartet er ikke endret. Vi gikk inn sammen, og vi går ut sammen, understreket Fogh Rasmussen.

– Rollen til styrkene vil gradvis endres basert på forholdene på bakken. Men vi vil gjennomføre kamphandlinger gjennom overgangsperioden, la han til.

Tonet ned

Det hvite hus tonet senere ned uttalelsene fra den amerikanske forsvarsministeren.

– Det var en vurdering av hva som kan skje innenfor rammene av NATOs fastlagte plan, som er å overlate sikkerhetsansvaret til afghanske sikkerhetsstyrker i 2014, sa talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

– Det var det forsvarsminister Panetta refererte til.

Ifølge Panetta vil 2013 vil bli et avgjørende år for å avslutte overføringen av sikkerhetsansvar til de afghanske styrkene, og han mener 2014 «vil bli året hvor man konsoliderer overgangen».

Forsvarsministeren sa samtidig at USA ikke har noen planer om å fremskynde tilbaketrekkingen fra fristen i 2014, melder AFP.

– Vi kommer ikke til å skygge unna kamphandlinger i 2014 om det blir nødvendig, sier en amerikansk kilde til nyhetsbyrået.

Også Fogh Rasmussen understreket at overdragelsen av sikkerhetsansvar godt kan strekke seg inn i 2014.

Blir i 2014

– Det har vært en veldig sterk understrekning fra alle som tok ordet på møtet, at NATO blir i Afghanistan gjennom 2014. Det vi snakker om er en rolleforandring, som har begynt, sa forsvarsminister Espen Barth Eide til NTB under NATO-møtet.

Les også: Taliban vil fortsette forhandlinger med USA

Barth Eide (Ap) har uttrykt bekymring for at flere NATO-land kan komme til å følge etter Frankrike og trekke ut sine soldater tidligere enn planlagt.

– Jeg har ikke hørt noen i møterommet i dag som har sagt at det et skarpt skille mellom 2013 og 2014, det er snakk om en gradvis endring, sier han videre.

Nedtrapping

Norge har ikke endret sine planer om en gradvis nedtrapping av Afghanistan-styrken, ifølge forsvarsministeren.

– Vi har ikke sagt vi skal ha kampstyrkene ute i 2013, men vi har sagt at vi endrer innretningen fra 2013 til en rendyrket trenings- og opplæringsrolle etter sommeren 2013. Det er ganske nær det Panetta sier, og det jeg tror det kan bli enighet om på dette møtet, sier Barth Eide.

Les flere nyheter her

Populært