Meny

Uvisst om Breivik overføres til Dikemark

Forsvarer Geir Lippestad snakker med pressen etter et møte i tinghuset der det har blitt diskutert om Anders Behring Breivik skal legges inn til undersøkelse i psykiatrisk sykehus eller annet egnet undersøkelsessted. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett avgjør neste uke om Anders Behring Breivik skal overføres til sykehus for psykiatrisk observasjon. Sikkerheten ved Dikemark sykehus avgjør.

Hvis sikkerheten ved Dikemark sykehus ikke blir funnet god nok, vil for første gang helsepersonell fra Dikemark foreta en judisiell observasjon av en innsatt inne i Ila fengsel.

– Vi vil forsøke å få det til dersom Oslo tingrett kommer til at en judisiell observasjon av Breivik må gjennomføres i fengselet, sier fungerende fengselsdirektør Gøran Nilsson til NTB.

Møte om sikkerhet

Politiet, ledelsen i Ila fengsel og representanter fra Dikemark sykehus hadde torsdag ettermiddag et møte med Breiviks forsvarere i Oslo tingrett. Temaet var spørsmål om sikkerheten ved tvungen observasjon av Breivik på et sykehus.

Les også: Tre vanlige borgere skal dømme Breivik

De nyoppnevnte rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas har i brev til retten allerede vurdert det som nødvendig å observere Breivik i en psykiatrisk institusjon for å få best mulig grunnlag for å vurdere på nytt om han er utilregnelig eller om han kan straffes for terrorangrepene 22. juli i fjor.

Dette kan de kreve med hjemmel i straffeprosesslovens paragraf 167 som sier at en siktet kan undersøkes på sykehus eller et annet egnet sted.

Fengselsledelsen har overfor NTB tidligere stilt seg skeptisk til om en observasjon av Breivik kan gjennomføres i henhold til kravene i lovverket om egnet undersøkelsessted.

Sikkert på sykehus?

Så lenge Breivik er i varetekt og ikke domfelt, er det politiets ansvar å sørge for riktig sikkerhet rundt ham.

Les også: Vil leie ut gården der Breivik lagde Oslo-bombe

Som eneste innsatt på avdelingen med særlig høy sikkerhet i Ila fengsel, har politiet god kontroll. Om det er mulig å ha like god sikkerhet på regional sikkerhetsavdeling på Dikemark var blant temaene som skulle vurderes.

– Temaet for møtet var de sikkerhetsmessige utfordringene ved slik observasjon. Både vi i politiet og ledelsen ved Ila fengsel og ledelsen ved Dikemark sykehus hadde synspunkter rundt dette under møtet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB etter møtet.

Kraby vil ikke si om de kom til en konklusjon under det timelange møtet, men henviser til at dommer Wenche Elizabeth Arntzen vil fatte en beslutning i løpet av neste uke.

Nekter å møte

Breivik har konsekvent nektet å samarbeide med de nye sakkyndige. Forsvarerne hans regner med at de nye sakkyndige uansett vil kreve observasjon på sykehus for få nødvendig grunnlag for en ny rettspsykiatrisk rapport.

– Slik vi forstår de nye sakkyndige vil de observere ham på institusjon uavhengig av om han samarbeider med dem eller ikke, sa advokat Tord Jordet til NTB på vei inn i Oslo tingrett.

Psykiaterne har også varslet at de vil begjære tvangsundersøkelse av Breivik på en lukket institusjon. En slik observasjon vil kunne gjennomføres på sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus.

Tidligere torsdag ble det kjent at Borgarting lagmannsrett forkastet Breiviks anke over at Tørrisen og Aspaas ble oppnevnt som nye sakkyndige. Fredag vil Lippestad drøfte med Breivik om kjennelsen skal ankes videre til Høyesterett.

Les flere nyheter her

Populært