Meny

Egyptisk filmstjerne dømt for å ha fornærmet islam

Adel Emam i skuespillet Al-Zaeem. Skjermdump fra YouTube.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de mest kjente komikerne i den arabiske verden har fått tre måneders fengsel for å ha fornærmet islam i filmer og skuespill.

Emam ble anklaget for å fornærme islam og dens symboler, blant annet skjegg, jilbad (et løssittende plagg som ofte brukes av muslimer), ifølge den egyptiske nyhetsportalen ahramonline.

Adel Emam (skrives noen ganger Adel Imam) er en svært populær skuespiller i en rekke egyptiske filmer og TV-serier.

Emam arbeidet primært som komiker, men spilte også i flere seriøse prosjekter og spesielt i hans aller første filmer kombinerte Emam komedie med romantikk. Han har i løpet av sin 40 år lange karriere gjort narr av myndigheter og politikere av alle typer.

Han har nå en måned til anke dommen som ble kjent torsdag.

- Skjegg og løssittende klær

Særlig hans roller i filmen Morgan Ahmed Morgan og skuespillet Al-Zaeem (som betyr «lederen») ble fremhevet i retten.

Her kan du se et klipp fra Al-Zaeem. Det er dessverre ikke tekstet, men det er likevel mulig å se humoren.

Emam har så langt ikke ønsket å kommentere dommen.

Flere anklaget

Også grunnleggeren for det liberale partiet, Free Egyptians, Naguid Sawiris, står overfor lignende anklager etter å ha postet bilder av Mikke og Minni Mus i islamske klær på Twitter.

Det er ikke uvanlig å bli anklaget for å ha fornærmet islam i Egypt, men saken har fått stor oppmerksomhet nå på grunn av kjendisstatusen til Emam. I januar 2000 utnevnte FN Emam som en frivillig ambassadør for organisasjonen UNHCR.

- Jeg tror advokaten som førte saken mot Emam har benyttet seg av en bølge av religøsitet i kjølvannet av at islamistene har fått flertall i folkeforsamlingen, sier Nabil Abdel Fattah, analytiker og forsker ved al-Ahram Senteret for politiske og strategiske studier i Kairo, til Reuters.

Han tror ikke saken vil bli stående om Emam anker og møter i retten.

Les flere nyheter her

Populært