Meny

Klimakampen:

Stordalen på Antarktis-tur med Al Gore

Blant Al Gore og pingviner: Gunhild og Petter Stordalen skoleres til å bli klima-ambassadører. Foto fra petterstordalen.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunhild og Petter Stordalen, den avtroppende islandske presidenten og en Bangladesh-minister vandrer nå sammen med pingviner i Antarktis - som ledd i kampen mot klimaendringer.

Klimastiftelsen Zeros styremedlem Gunhild Anker Stordalen og hennes ektemann, hotellkongen Petter Stordalen, vandrer nå rundt i Antarktis.

De er på en klima-reise arrangert av USAs eks-visepresident og klimaaktivist Al Gore.

- Det er fantastisk vakkert her. Petter og jeg er på tur med Al Gore og hans organisasjon The Climate Reality Project. Sammen skal vi lære mer om klimaendringer, men viktigst av alt skal vi diskutere løsninger.

Det skriver Gunhild Stordalen i sin reiseblogg under tittelen «ingen løgn kan vare evig»

Løgn og skepsis

Løgnen hun tenker på, er skeptikernes påstand om at det ikke finnes noen menneskeskapt påvirkning av klimaet.

- Dessverre er det noen som gjør alt de kan for å benekte fakta. Olje- og kullindustriens interesser er åpenbare. De jobber målbevisst for å trenere omstilling til et lavkarbonsamfunn.

Les også: Støre: Havet kan stige to meter

- Olje- og kullindustrien har sterke økonomiske interesser i å tåkelegge klimadebatten. Men ingen løgn kan leve evig, skriver hun.

Statoil i støtet

I mellomtida ser det ut til at det delvis statlig eide selskapet Statoil har godt gjennomslag med sitt ståsted:

- Statoil er nesten like populære som kongehuset, skriver Teknisk Ukeblad.

Debatten i Norge og verden er fortsatt skarp mellom det store flertallet av vitenskapsfolk som mener klimaet endrer seg på grunn av menneskehetens forurensning, og de som hevder det motsatte.

Les: Klima, juks, lureri og manipulasjoner

Og motsatt: Propagandamaskinen ruller videre

Skolerer klima-ambassadører

I regi av sitt The Climate Reality Project har Al Gore med seg en gruppe framstående personer for å kurse dem til å bli ambassadører for et klimavennlig samfunn.

Blant annet er ledende forskere, Virgin Records Richard Branson og den canadiske eBay-milliardæren Jeff Skoll med på turen nå.

Fra Icesave-veto til Antarktis

Islands avtroppende president, Ólafur Ragnar Grimsson er en annen av deltagerne. Etter planen skal han gå av i juni. Han ble internasjonalt kjent for å nedlegge veto mot den islandske regjeringens Icesave-avtale.

- Hasan Mahmud, miljø- og skogminister i Bangladesh, har spesielt god grunn til å være her, skriver Gunhild Stordalen.

- To tredjedeler av hans hjemland er mindre enn fem meter over havet. Noen klimaforskere mener at havnivået kan stige så mye som én meter innen midten av dette århundret. Konsekvensen av dette vil være at mellom 22 og 35 millioner mennesker i Bangladesh vil måtte flytte fra sine hjem. Flom vil føre til ødelagte avlinger. Matsikkerheten for millioner av mennesker vil trues, legger hun til.

Les også: Isen smelter ikke i Antarktis

Les alt om klima-striden i ABC Nyheter.

Les andre nyheter.

Populært