Meny

Hodene ruller etter fotballtragedie

SUSPENDERER HØYT OG LAVT: Egypts statsminister Kamal El-Ganzouri talte torsdag til landets Folkeforsamling der han informerte om at en rekke høytstående personer blir suspendert etter onsdagens fotballtragedie. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts statsminister sparer ingen etter at 74 personer omkom i den største katastrofen i landets fotballhistorie. Nå involverer også EU seg.

Foreløpig er 74 mennesker bekreftet omkommet, og over 1000 skadet, etter at det onsdag kveld brøt ut opptøyer etter kampen mellom al-Masry og Al-Ahli.

Torsdag fortalte Egypts statsminister Kamal El-Ganzouri landets Folkeforsamling at regjeringen har akseptert oppsigelsen til Port Saids guvernør etter onsdagens katastrofe i havnebyen , melder ahramonline.

Suspenderer hele fotballforbundet

Regjeringen har også suspendert toppsjefene for henholdsvis sikkerhetsstyrkene og politiet. De to vil bli etterforsket for håndteringen av opptøyene, og sine roller i forkant av kampen.

El Ganzouri la til at samtlige medlemmer av det egyptiske fotballforbundet (EFA) vil bli suspendert, og at det vil bli etterforsket hvorfor de bestemte seg for å gå videre med kampen selv om de visste at sannsynligheten for voldelige sammenstøt var stor.

Torsdag begynte det å komme rapporter om planlagte protestmarsjer mot politiets håndtering av fotballopptøyene. El-Ganzouris kraftige tiltak er trolig et forsøk på å stilne det voldsomme sinnet som har spredt seg i befolkningen etter tragedien.

EU ber om granskning

Torsdag involverte også EU seg ved å ta til orde for en uavhengig og utenforstående gransking av tragedien.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har bedt om en uavhengig gransking av volden, som har gitt nytt liv til sinnet som er rettet mot regimet.

– Jeg håper en umiddelbar og uavhengig gransking vil kaste lys over årsakene til denne tragiske hendelsen, sier Ashton, ifølge NTB.

Al-Ahly-trener sier opp

Torsdag morgen erklærte egyptiske myndigheter tre dagers landesorg, ifølge BBC.

Senere samme dag gikk også Al-Ahlys portugisiske trener, Manuel Jose, ut og fortalte at han vil be klubben om å kansellere kontrakten hans, skriver ahramonline.

- Egyptiske sikkerhetsstyrker er ansvarlige for det som skjedde. De hadde full kontroll på stadion, før de plutselig forsvant, skal Jose ha uttalt til et portugisisk TV-program.

Alle egyptiske ligakamper har blitt utsatt på ubestemt tid.

- Vi skal kappe hodet av deg

Mens egyptiske myndigheter forsøker å finne ut hva som skjedde i forkant av tragedien, koker engasjementet på ulike nettsider.

En gruppe såkalte ultras, voldelige fotballsupportere, har lite til overs for landets nåværende leder; feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi

– Vi skal kappe hodet av deg, Tantawi, din forræder. Du kunne ha meislet ditt navn inn i historien, men du var arrogant og trodde at Egypt og dets folk kunne ta et skritt tilbake og glemme revolusjonen, skriver en gruppen på Facebook.

Ultraene er rasende over at sikkerhetsstyrkenes manglende innsats for å hindre tragedien i Port Said. Lite tyder dermed på at det blir ro og orden i Egypt med det første, nesten ett år etter at Mubarak-regimet ble styrtet.

– I dag har feltmarskalken og restene av det gamle regimet sendt oss et klart budskap. Enten får vi vår frihet, eller de straffer oss og henretter oss for å ha deltatt i revolusjonen mot tyranniet, heter det i et budskap som torsdag raskt ble spredt over internett.

Les også:

Fotballfans vil felle militærleder

Jakter på de skyldige etter fotballtragedien i Egypt

Blatter: - En svart dag for fotballen

Les flere nyheter

Populært