Meny

Radioaktiv forurensning:

Radioaktiv jod ble oppdaget i lufta over Finnmark

URO UNDER HIMMELEN: Radioaktivt jod har føket over Finnmark en hel uke i januar. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I uka fra 16. til 23. januar ble det målt radioaktiv forurensning i lufta over Finnmark. Radioaktivt jod kan ha blitt ført dit fra Russland eller enda lenger fra.

Statens strålevern har med sine to målestasjoner i Finnmark oppdaget radioaktivt jod i lufta over Finnmark i perioden 16.–23. januar.

Hendelsen viser at Norge kan bli utsatt for radioaktiv forurensning ikke bare fra de nærliggende russiske installasjonene på Kolahalvøya, men også meget langveisfra.

Les også: Kjernekraftindustrien får munnkurv

Radioaktivt jod av type 131 er helsefarlig, men mengdene som Strålevernets overvåkingsprogram har oppdaget denne gangen, har vært ørsmå. Man vet ikke kilden for utslippene.

– De nivåene vi har sett, har ikke noen betydning for verken helse eller miljø. Men det er et interessant fenomen at vi ser dette, sier seniorrådgiver Finn Ugletveit i Statens strålevern til ABC Nyheter.

Les også: Unormal stråling på Korea-halvøya

– Meteorologisk institutt har gjort beregninger av at luftstrømmene som tilsier at dette kommer fra sydøst, trolig fra eller via russisk territorium, sier Ugletveit.

Han forklarer at jod131 er et stoff som ikke finnes naturlig.

– Det stammer enten fra en atomreaktor, fra en virksomhet som produserer jod131 eller fra et sykehus. Stoffet brukes i medisinsk sammenheng, forteller Ugletveit.

Les også: Støre vil riste i Natos atom-avskrekking

I de foreløpige analysene som nå er gjort for uka 23.–30. januar, er det ikke påvist radioaktivt jod. Statens strålevern antar derfor at  situasjonen ikke vedvarer, men vil fortsatt følge nøye med i tilfelle dette skulle endre seg.

Les flere nyheter

Populært