Meny

Breiviks anke om nye sakkyndige forkastet

– MØTER BREIVIK I MORGEN: Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad, forsvarerne til terrorsiktede Anders Behring Breivik. Her har de nettopp ankommet Norge etter besøk i USA i desember i fjor. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett har forkastet Anders Behring Breiviks anke om oppnevnelsen av nye rettspsykiatrisk sakkyndige. Nå kan saken ende i Høyesterett.

Breivik anket Oslo tingretts avgjørelse om å oppnevne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas som rettspsykiatrisk sakkyndige. Årsaken er at han motsetter seg flere undersøkelser før hovedforhandlingen i tingretten.

– Nå må vi først få lese kjennelsen, så skal vi ha et møte med klienten vår i morgen, og etter det vil vi ta stilling til hva vi skal gjøre, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til NTB.

Les også: Uenighet om sakkyndig for terrorofre

Breiviks andre hovedforsvarer, Geir Lippestad, uttalte til NTB forrige uke at forsvarerteamet anser saken som så prinsipiell viktig at de vil ønske å få den prøvet for Høyesterett dersom de ikke fikk medhold i lagmannsretten.

Ikke feil

I anken anførte forsvarsadvokat Geir Lippestad at retten baserte beslutningen om nye sakkyndige på taushetsbelagte opplysninger fra Ila fengsel, noe som var en feil i saksbehandlingen. Videre mente Lippestad at domstolen alene ikke hadde kompetanse til selv å oppnevne nye sakkyndige uten at påtalemyndigheten eller forsvareren hadde bedt om det.

Les også: Tror rettssaken mot Breivik kan vare i årevis

Det siste fikk Lippestad derimot ingen støtte for av lagmannsretten.

– Lagmannsretten finner for det første at tingretten klart hadde kompetanse til å oppnevne nye sakkyndige uten at dette var begjært av påtalemyndigheten eller siktede, skriver dommerne i sin begrunnelse.

– Forståelig

Den 13. januar bestemte tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen at de to psykiaterne skal gjennomføre en ny vurdering av Breivik. Den vil komme i tillegg til rapporten som rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte før jul og som konkluderte at Anders Behring Breivik var og er psykotisk og derfor ikke tilregnelig.

Les også: Vil leie ut gården der Breivik lagde Oslo-bombe

– På bakgrunn av den offentlige debatten som erklæringen fra Husby og Sørheim skapte, er det forståelig at tingretten fant det påkrevet å oppnevne nye sakkyndige, skriver lagmannsretten i kjennelsen.

Møte om tvang

De rettsoppnevnte sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen har bedt om at Breivik tvangsinnlegges, fortrinnsvis på Dikemarks sikkerhetsavdeling. De ønsker at Breivik blir underlagt observasjon i tre-fire uker slik at de kan observere Breivik i samhandling med helsepersonell.

Breivik ønsker på sin side ikke å samarbeide med Aspaas og Tørrissen.

Les også: Ila sjekker journalister før Breivik-intervju

Klokken 13 torsdag skal representanter fra politiet, Justis- og beredskapsdepartementet, Ila fengsel og Dikemark sykehus møtes i Oslo tingrett for å diskutere hvordan sikkerheten skal ivaretas hvis Breivik blir lagt inn til døgnkontinuerlig observasjon.

Avgjøres neste uke

På spørsmål om forsvareren har diskutert med Breivik om det ikke ville være bedre å samarbeide med to nye sakkyndige enn å bli tvangsinnlagt, svarte Lippestad i forrige uke:

– Nå tror jeg ikke det vil ha noen betydning lenger om han samarbeider eller ikke, for så vidt jeg forstår det ønsker de ham tvangsinnlagt uansett, uttalte Lippestad.Oslo tingrett vil avgjøre spørsmålet om tvangsinnleggelse neste uke.

Les også: ABB vil ikke kobles til Breivik


Les flere nyheter

Populært