Meny

Korrupsjonssak koster Telenor lisensen i India

MISTER INDIA-LISENS: Telenor skal nå lese dommen og se på hvordan de kan unngå å miste sine mange millioner mobilkunder i landet. Her konsernsjef Jon Fredrik Baksaas under World Economic Forum 2012 i Davos i Sveits i forrige uke. Foto: Scanipx

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indias høyesterett har fratatt Telenors selskap i India lisensen for 36 millioner mobilkunder i India. – Sjokkerende, men dette skjedde før vi kom inn i landet, kommenterer selskapet.
Fakta om Telenors virksomhet i India

* Telenor slo seg i september 2009 sammen med indiske Unitech Wireless og dannet selskapet Uninor. Telenor eier om lag to tredeler av selskapet.

* Telenors Asia-sjef Sigve Brekke er administrerende direktør for Uninor.

* Selskapet har om lag 36 millioner abonnenter i India.

* Telenor har også i en lengre periode vært i konflikt med Unitech vedrørende den videre finansieringen av Uninor.

* Unitech har tilbudt seg å kjøpe ut Telenor av selskapet, men Telenor nekter og jobber i stedet for en emisjon (utvidelse av aksjekapitalen) i selskapet.

* Utenlandske investeringer har den siste tiden tørket inn på grunn av regulatorisk usikkerhet i det indiske telekommarkedet.

* Veksten i antall abonnenter og manglende investeringer har også medført dårligere samtalekvalitet og dekning for kundene.

* Vekst i Asia gitt viktige bidrag til Telenors overskudd de siste årene. Men analytikere har betegnet selskapets store investeringer i India som risikable og spådd at sanksjoner som følge av korrupsjonssaken, kan kaste dem ut av det indiske markedet.

Kilder: Uninor , Dagens Næringsliv, NTB, Wall Street Journal, E24

Retten har opphevet lisensen for 122 operatører i landet, melder Reuters. Avgjørelsen kommer i kjølvannet av en korrupsjonssak rundt tildeling av lisenser for 2G-nettverk i India i 2008, får NTB opplyst.

Lisensene trekkes tilbake om fire måneder, og Telenors joint venture-selskap Uninor må trolig gjennom en ny konsesjonsrunde for å få beholde sine rundt 36 millioner kunder i landet. Selskapet betegner avgjørelsen som sjokkerende.

Les også: Stoltenberg til forsvar for Telenor i India

De føler seg urettferdig behandlet i saken, og informasjonsdirektør Tor Odland framhever overfor NTB at de er uten skyld i saken.

– Det er klart at det er veldig alvorlig når alle lisensene man har fått tildelt og betalt for i et land, trekkes tilbake. Det utgjør jo hele grunnlaget for driften vår i India. Dette er en lang og kompleks sak, men det dreier seg om forhold før vi kom inn på det indiske markedet, sier Odland.

Odland vil ikke si noe om hvorvidt saken involverer personer som fortsatt er ansatt i Uninor.

Flere ministere anklaget

Tidligere minister for telekommunikasjon Andimuthu Raja og de andre 14 tiltalte anklages for å ha solgt de omstridte lisensene altfor billig og dermed å ha påført staten store tap, melder nyhetsbyrået AFP.

De anklages for å ha mottatt goder for å ha rigget tildelingen av konsesjonene, men alle nekter for å ha gjort noe galt.

Les også: Nytt angrep mot Telenor-butikk i Pakistan

Også andre tidligere regjeringsmedlemmer og flere industriledere står anklaget i saken. Det er avdekket at lisenser er gitt til selskaper som ikke hadde nødvendig kapital, melder Dow Jones Newswires ifølge E24.

Torsdag bestemte indisk høyesterett at tildelingene skal gjøres på nytt gjennom auksjon.

– Vi skal nå studere dommen nærmere og se hva vi kan gjøre for å sikre våre investeringer i India, sier Odland.

Telenor har også siden i fjor vært i konflikt med medeier Unitech rundt den videre finansieringen i Uninor.

– Svindel for 212 milliarder

Beregninger fra riksrevisjonen i New Delhi viser at svindelen kan ha kostet den indiske staten et beløp tilsvarende 212 milliarder kroner.

Les også: Telenor selger TV 2 Zebra

Saken er pinlig for statsminister Manmohan Singh og hans regjering, som sliter med en rekke andre skandaler. Blant disse er den angivelig elendige organiseringen av det enorme sportsarrangementet Samveldelekene, som ble holdt i India i oktober i fjor.

– Avgjørelsen får en rekke følger for telekomsektoren, Indias posisjon som marked for utenlandske investeringer og troverdigheten til den sittende kongressen, sier analytiker Jigar Shah i Kim Eng Securities til AFP.

– Historisk avgjørelse

Høyesterett har avgjort at en særdomstol skal avgjøre om det fins bevis for at også daværende finansminister og nåværende innenriksminister P. Chidambaram handlet ulovlig i saken i forkant av tildelingene.

Les også: Telenor mener seg utsatt for utilbørlig press

– Dette er en historisk kjennelse fordi selskapene som tjente på de illegale lisensene, nå må betale for det. Finansmyndighetene vil finne en måte å kreve inn tapene, sier advokaten som brakte saken inn for høyesterett, Prashant Bhushan.Han mener saken sender et sterkt signal til korrupte selskaper og folkevalgte om at dette er uakseptabelt.

Les flere nyheter

Populært