Meny

Jakter på de skyldige bak fotballtragedien i Egypt

FOTBALLTRAGEDIE: Minst 74 mennesker ble drept og over 1.000 ble skadd under onsdagens fotballtragedie i Port Said. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av det egyptiske militærrådet, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, lover at de ansvarlige bak onsdagens fotballtragedie skal finnes og stilles til ansvar.
Fakta om fotballtragedier

En oversikt over noen av de verste fotballkatastrofene etter 2. verdenskrig:

• 2012: Minst 73 mennesker dør og 1.000 blir skadd under opptøyer etter en eliteseriekamp i Port Said i Egypt.

• 2009: Minst 19 personer dør da det oppstår panikk forkant av en VM-kvalifiseringskamp mellom Elfenbenskysten og Malawi i Abidjan.

• 2001: 126 mennesker omkommer i tumulter hvor politi avfyrer tåregass mot opprørske supportere på et fotballstadion i Accra i Ghana.

• 2000: 13 mennesker dør under en VM-kvalifiseringskamp mellom Zimbabwe og Sør-Afrika. Zimbabwisk politi, som brukte tåregass, tok på seg noe av skylden.

• 1996: 82 mennesker dør og minst 147 blir skadet under en VM-kvalifiseringskamp mellom Guatemala og Costa Rica i Guatemala. Samme år dør 70 personer da det bryter ut slagsmål og panikk på et stadion i Tripoli i Libya.

• 1991: 42 personer mister livet da det bryter ut panikk under en kamp i Orkney i Sør-Afrika.

• 1989: 96 personer dør og 766 blir skadd i trengselen som oppstår under en kamp mellom Sheffield Wednesday og Liverpool på Hillsborough stadion i Sheffield i England.

• 1985: 56 personer dør i en brann som bryter ut under en fotballkamp mellom de engelske lagene Bradford City og Lincoln.

• 1985: 39 mennesker mister livet da det oppstår slagsmål og panikk under europacupfinalen mellom Liverpool og Juventes på Heysel stadion i Brussel.

• 1971: 66 mennesker mister livet da det bryter ut panikk på Ibrox stadion i Glasgow under en kamp mellom Celtic og Glasgow Rangers.

• 1964: Over 300 personer dør etter at det bryter ut opptøyer under en landskamp mellom Peru og Argentina i Lima.

– Slike hendelser kan skje over alt, men vi kommer ikke til å la dem som sto bak få unnslippe, sa Tantawi i et telefonintervju med en egyptisk fjernsynskanal onsdag kveld.

Det mektige militærrådet har satt ned et utvalg som skal granske omstendighetene rundt fotballtragedien i Port Said, der 74 mennesker ble drept og over 1.000 ble såret.

Hæren har også sendt forsterkninger til havnebyen for å hindre nye sammenstøt mellom tilhengere fra hjemmelaget Al-Masri og Kairo-laget Al-Ahly.

Onsdagens kamp mellom de to endte 3-1 til hjemmelaget, noe som resulterte i kaotiske tilstander da dommeren blåste i fløyta.

Stabilitet

Tantawi lovet onsdag kveld at det vil bli utbetalt erstatning til ofrene, og han forsikrer samtidig at voldshandlingene ikke vil få utarte.

Se video fra Port Said

– Vi skal komme oss gjennom dette. Egypt vil bli stabilt. Vi har et veikart for å overføre makt til de folkevalgte. Dersom noen planlegger ustabilitet i Egypt, kommer de ikke til å lykkes. Alle vil få det de fortjener, sier han.

Anklager Mubarak-tilhengere

Det muslimske brorskap, som vant valget i landet, anklager Mubarak-tilhengere for å ha utløst fotballtragedien.

– Hendelsene i Port Said var planlagt og er et budskap fra restene av de forrige regimet, heter det i en kunngjøring fra Essam al-Erian som sitter i nasjonalforsamlingen for brorskapets parti, Frihets og rettferdighetspartiet.

– Denne tragedien er et resultat av forsømmelser og mangel på hær og politi, og de som styrer landet har ansvaret, mener Erian.

Tillot at det skjedde

Andre folkevalgte retter også en anklagende pekefinger mot den tidligere presidenten og hans støttespillere.

– Sikkerhetsstyrkene gjorde dette eller tillot at det skjedde. Mubaraks menn styrer fortsatt. Regimets leder har falt, men alle hans menn sitter stadig i sine poster, sier parlamentarikeren Albadry Farghali.

– Hvor er sikkerheten? Hvor er regjeringen, spør han.

Ingen tilfeldighet

Ziad el-Elaimy, som sitter i nasjonalforsamlingen for sosialdemokratene, tror heller ikke at fotballtragedien var en tilfeldighet.

– Denne massakren og tre væpnede ran fant sted dagen etter at innenriksministeren var i nasjonalforsamlingen for å overbevise oss om viktigheten av å beholde unntakstilstanden, sier han.

En tredje folkevalgt, den liberale Amr Hamzawi, krever at både innenriksminister Mohamed Ibrahim og guvernøren og sikkerhetssjefen i Port Said sparkes.

Les flere nyheter

Populært